Motorina și benzina se scumpesc în continuare. ANRE anunță care este motivul

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon la benzină și motorină pentru vineri. Astfel, un litru de benzină A95 va fi vândut la pompă cu 24,31 de lei, cu 4 bani mai mult. La rândul său, motorina standard va putea fi comercializată la stațiile PECO din țară la un preț maxim de 22.39 de lei pentru un litru, în creștere cu 9 bani.

Astfel, în raport cu septembrie, 2021, prețul maxim de comercializare al carburanților de tip standard, care este stabilit direct de către ANRE, rămâne mai mare cu 03,22 lei per litru, în cazul benzinei A-95, și cu 06,76 lei per litru, în cazul motorinei standard.

ANRE atestă un trend continuu de apreciere a cotațiilor la carburanți. Astfel, în ultima lună, cotațiile Platts la benzină au crescut cu +13%, de la 720 $/tona până la 815 $/tona. În cazul motorinei creșterea este de +15%, de la 740 până la 855 $/tona. În consecință, prețurile la carburanți s-au majorat constant, ajungând până la valorile înregistrate ultima dată în intervalul lunilor octombrie-noiembrie 2023, atunci când cotațiile Platts se aflau la același nivel.