Mierea ecologică, tot mai greu de produs

Tot mai mulți apicultori renunță să producă miere ecologică, din cauza cheltuielilor mari, a declarat președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole, Vasile Dolghieru. Producerea mierii ecologice este scumpă nu doar în Republica Moldova, ci și în alte țări.

Deși este cu 25-35% mai scumpă, în producerea mierii ecologice sunt impuse anumite cerințe cu privire la modul de administrare a prisăcii.

 Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole: „Sunt cerințe față de locul amplasării prisăcii. Trebuie să fie împrejur baza meliferă ecologică curată. Să nu fie, drumuri, șosele.”

Totodată, se acordă o mare atenție stupilor, care trebuie să fie din materiale naturale.

Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole: „Trebuie să fie materialul din lemn, ecologic, curat și la toate acestea se cere certificate, nu pur și simplu că ai declarat.”

 Pentru a produce miere ecologică, trebuie să existe și agricultură ecologică.

 Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole: „Nu poate fi apicultură ecologică fără agricultură ecologică. Dacă sunt câmpuri prelucrate de către fermieri, unde sunt folosite substanțe chimice la stropiri, atunci cum nu ar fi albinele culeg de acolo nectar.”

Pe lângă celelalte norme, la producerea mierii ecologice este interzisă administrarea unor medicamente albinelor și nu se admite vopsirea stupilor cu produse care conțin componente chimice. Nu e permisă hrănirea albinelor cu sirop de zahăr, iar pe rază de 3 km de la stupi trebuie să fie plante ecologic curate.

Potrivit președintelui Asociației Exportatorilor de Produse Apicole, din cei peste 7 800 de apicultori înregistrați în țară, doar zece sunt certificați să producă miere ecologică.