Mieii pentru Paște, la mare căutare / VIDEO

Chiar dacă până la Paști au rămas încă trei săptămâni, mieii pentru masa de sărbătoare se vând ca pâinea caldă. La ferma din Pelinia, raionul Drochia, gestionată de Aliona Țurcanu, aproape toți mieii au fost deja sacrificați. Femeia spune că, în acest an, au fost nevoiți să reducă semnificativ producția din cauza lipsei brațelor de muncă, relatează NordNews.

Aliona Țurcanu, antreprenoare: „La un șeptel de vreo 300 de oi vindem peste 200 de miei. Suntem pe ultima sută de metri de vânzări. Cântăresc peste 5 kg. Avem o rasă deosebită de oi. Mielul se naște cu o masă de peste 4 kg.”

Prețul la carne a rămas similar celui de anul trecut – 120 de lei pentru un kilogram.

„După calculele noastre ar trebui să coste 140-150 de lei pentru a fi rentabil. Dra noi punem accentual pe vânzarea laptelui și a brânzei de oi.”

La piața din Bălți, un kilogram de carne de miel costă de la 120 până la 140 de lei. Comercianții se laudă cu vânzări bune. Un miel poate cântări de la 2-3 kg până la 5-6 kg.

„Acest cârlan cântărește 5,6 kg. Pentru că e mare, un kilogram costă 130 de lei. Când e mai mic, vindem cu 120 și chiar 110 lei. Sunt proaspeți. Dimineață i-am tăiat. Suntem producători.”

Gospodinele spun că preferă să cumpere miei din timp, înainte ca aceștia să crească în preț.

„Așa este tradiția la noi, să punem miel pe masa de sărbătoare. Îl pregătim cu mirodenii, îl ținem vreo două zile la frigider, apoi îl coacem în rolă și îl punem pe masă călduț.”

„Îl coacem întreg și este foarte bun. Săptămâna aceasta e post, dar de săptămâna viitoare vor crește prețurile, înainte de Paști, neapărat”, au spus cumpărătorii.

În acest an, creștinii ortodocși vor sărbători Paștele în ziua de 16 aprilie, iar catolicii pe data de 9.