Memorandum moldo-român de cooperare în domeniul energiei, aprobat de Guvern

Undă verde pentru proiectele de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre Republica Moldova și România. Un memorandum în acest sens a fost aprobat de Guvern. Potrivit autorităților, decizia va permite consolidarea securității furnizării de resurse energetice pentru ambele părți și va permite diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare la nivel regional.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Este un proiect care vine în urma negocierilor care au fost lansate în luna decembrie. Au fost finalizate negocierile. Este o procedură de finalizare pentru încheierea acestui memorandum și deja în săptămânile viitoare voi veni cu primele hotărâri de Guvern pentru realizarea acestuia, inclusiv desemnarea operatorului de piață în Republica Moldova, operatorul de piața de energie electrică. Este progresul pentru integrarea pieței energetice din Republica Moldova în piața energetică europeană prin România.”

Potrivit Ministerului Energiei, Memorandumul prevede acțiuni specifice legate de creșterea capacității de transport a gazelor naturale și examinarea posibilității de extindere a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport în jurul Chișinăului până la sfârșitul anului 2031. Documentul mai stipulează și construcția noilor linii electrice de interconectare cu România, de la Bălți și Strășeni. De asemenea, OPCOM va fi desemnat operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova.