Mâncăm fructe și legume stropite cu apă murdară

Apa care se scurge în Nistru, de-a lungul orașului Soroca, duce odată cu ea și deșeurile menajere, aruncate de localnici, dar și pe cele de la fabricile din zonă. Stratul de nămol crește în fiecare an, iar apa devine tot mai murdară, relatează moldova.org.

„Nistrul este o valoare. Iar valoarea aceasta trebuie, respectiv să o respecți, dacă nu poți ceva face frumos. Și acum noi ce facem îi dăm rahat, ce nu ne place aruncăm acolo. Parcă el ar fi o râpă de gunoi sau nici nu mai știu cum să-i zic. De aici și cel puțin până la cotitură care o face de la podul lui Bechir, este un start de nămol care pe care Nistrul nu o să-l revigoreze până nu o să scoatem stratul acesta de nămol. Stratul de Nămol nu permite Nistrului să se auto purifice.”   

 Valentina Jalba, ecologist, r. Soroca

 Lipsa banilor și gestionarea proastă a serviciilor municipale sunt principalele obstacole în dezvoltarea infrastructurii.

„Numai atunci când sunt viitorul, când vine Nistrul, să zicem și lumea se îngrijorează, pune acolo la scări, saci și începe a striga că iată inundații. Numai atunci Nistru reușește să mâne din toate relele pe care le-am făcut noi.”

Valentina Jalba, ecologist, r. Soroca

La 22 km distanță de Soroca, se află satul Trifăuți, o localitate pitorească, cu floră și faună. Doar că, din cauza apelor murdare ale Nistrului, nu mai poate fi un loc de admirat.

„Apa e murdară , în ea este dus tot gunoiul. Apa din canalizare vine în Nistru. Iar la noi ia ajunge cu nitrați și pesticide. Totul este murdar, Nistru este înnămolit. Eu sunt de mică aici, nu sunt venită. Apoi eram copilă și te duceai la Nistru. Aveai la ce te duce, era interesant. Acum nici nu poți să te scalzi peste tot mlaștină.”

Mariana Rusu locuitoare, s. Trifăuți

În Trifăuți, așezare cu 1.000 de locuitori, aproape fiecare câștigă din creșterea și comercializarea căpșunilor, pe care le stropesc cu apa pompată direct din Nistru. Deși calitatea acesteia este îndoielnică, sătenii nu se plâng. Folosesc filtre, care însă nu țin prea mult.

„După fiecare 10 tone de apă trebuie să spăl filtrul, dar nu e strașnic. Principalul e că avem apă”.

În concluzie, atunci când cumpărăm fructe și legume de la tarabă, ne mai punem oare întrebarea în ce condiții au fost crescute și cu au fost stropite?…

Poluare misterioasă a Nistrului la Naslavcea: Explicația unui ecologist -  Stiri.md - Stiri.md