Lumânări decorative, produse și pictate manual

Una mai colorată decât alta, unice și cu un miros îmbătător, așa sunt lumânările confecționate de Angela Cărchilan, din orașul Nisporeni. Femeia este profesoară, iar în 2015, a inițiat o afacere cu lumânări pictate. Lucrările ei sunt deosebite, pentru că fiecare are înglobată o pictură în miniatură, iar culorile sunt inofensive pentru sănătate. Dacă la început i-a fost mai dificil, acum antreprenoarea deține un atelier.

 ANGELA CĂRCHILAN, antreprenoare, or. Nisporeni: „Primele lumânări le-am confecționat acasă în niște forme improvizate, în pahare. Mai apoi am început să ne documentăm pe internet. Am mers în România și am mai văzut niște lecții practice. Încet, încet am început și noi să confecționăm.”

O lumânare poate avea de la câteva zeci de grame până la câteva kilograme. Iar pentru a fi pictate, este nevoie de o materie primă specială.

ANGELA CĂRCHILAN, antreprenoare, or. Nisporeni: „Lumânările pot fi confecționate din ceară naturală, artificială și parafină. Noi confecționăm lumânări din parafină care are 70 % parafină și 30 % stearină și confecționăm în ultimul timp din ceară artificială.”

Pentru ca picturile să reziste temperaturilor înalte atunci când lumânarea arde, acestea sunt pictate cu vopsele speciale.

ANGELA CĂRCHILAN, antreprenoare, or. Nisporeni: „Lumânările noastre sunt pictate cu culori acrilice, care sunt pe bază de apă. Nu se întâmplă absolut nimic cu culoarea, ea nu ia foc, se topește la același nivel cu parafina.”

Procesul de confecționare a lumânărilor este anevoios și presupune multă răbdare, dedicație și profesionalism.

ANGELA CĂRCHILAN, antreprenoare, or. Nisporeni: „În general, o lumânare este gata spre utilizare după 24 de ore. Procesul de confecționare a unei lumânări simple poate să dureze câteva minute, iar una mai complexă poate dura și până la jumătate de oră sau mai mult. În general, lumânarea este gata spre utilizare după 24 de ore. Iar mai apoi, urmează să fie pictată.”

Totul se face etapizat, pentru ca produsul finit să iasă cât mai frumos și calitativ. Însă nu întotdeauna îi iese ca la carte.

ANGELA CĂRCHILAN, antreprenoare, or. Nisporeni: „Să fac așa ca culorile să fuzioneze, ca să pot face și copacii. Iar când lumânarea va ieși din formă să aibă un aspect plăcut. Pentru că nu tot timpul lumânările îmi ies. Dacă un pictor aruncă foaia, un tenismen dă cu paletă de pământ, eu sunt nevoită să aștept 24 de ore, ca să iasă lumânarea din formă ca să văd dacă îmi place. Uneori pot să o pun la retopit, iar uneori chiar pot să o arunc.”

Lumânările sunt confecționate sută la sută manual, astfel, fiecare este unică în felul său. Numai că nu toți moldovenii apreciază asta.

ANGELA CĂRCHILAN, antreprenoare, or. Nisporeni: „Chiar dacă aparent găsiți câteva lumânări identice, dacă priviți atent ele nu sunt identice. Fiecare lumânare este turnată și pictată manual. Sunt lumânări decorative, chiar dacă au un pic de aromă, ele se consideră lumânări decorative.”

Antreprenoarea produce lunar, în medie, câte 400 de lumânări decorative. Prețul începe de la 12 lei și poate ajunge până la câteva sute.