Lucrările în vița-de-vie în timpul înfloritului – Mituri și Recomandări

Perioada de înflorire a viței-de-vie reprezintă o etapă sensibilă  ba chiar delicată în dezvoltarea plantei. Îngrijirea corespunzătoare în această fază joacă un rol important în obținerea unei recolte de calitate. Totuși, din teama de a efectua lucrări incorecte în plantație și de a compromite recolta, în rândul viticultorilor s-au răspândit diverse informații greșite, ajunse aproape  mituri. Unul dintre acestea susține că în perioada de înflorire orice tip de lucrări în vița-de-vie sunt interzise. Sergiu TUTOVAN, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul, a oferit clarificări cu privire la validitatea acestei afirmații.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul:”Foarte reușit este termenul mit, fiindcă într-adevăr este un mit. Dăinuie el din străbuni, pentru că oamenii mai bătrâni spun că cândva în timpul înfloritului viței-de-vie nici nu treceai pe alături, nici nu suflai. Ajungeau până la aia că spuneau că nici clopotele la biserică nu se trag – să nu deranjeze plantația. Bine, noi toți știm că momentul de reproducere pentru orice organism este un moment special, un moment mai finuț, dar cred că așa restricții sunt exagerate.”

Sergiu TUTOVAN a reamintit că polenizarea la vița de vie, în mare parte, are loc cu ajutorul vântului, iar pentru asta fermierii trebuie să asigure o bună circulație a aerului în plantație, ceea ce deja presupune o serie de lucrări până la momentul înfloritului.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul: „Vița-de-vie toți știm că are câteva tipuri de flori. Florile hermafrodite care au organele masculine și feminine bine dezvoltate – se autopolenizează. Aici nu este nevoie de altceva, dar sunt foarte multe soiuri care au flori funcțional feminine sau funcțional masculine care au lipsă de organe masculine cum sunt staminele sau organe feminine cum este ovarul și aceste flori au nevoie de polenizatori care ajută ca să primim recolta care noua ni se cuvine. Anume soiurile acestea sunt polenizate preponderent cu ajutorul vântului, dar cum să le polenizeze cu ajutorul vântului, dacă nu se dispersează polenul în aer? Adică, vântul poate să treacă, dar noi nu putem să facem nimic acolo.”

Dacă fermierul nu va asigura o bună circulație a aerului și nu va interveni în perioada respectivă în plantație, există riscul ca o mare parte din flori să rămână nepolenizate, ceea ce poate duce ulterior la o recoltă mai mică.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul: „Recomandăm în timpul înfloritului, dacă avem flori funcțional feminine, dacă avem timp liniștit – nu bate vântul, la turații medii trecem cu ventilatorul, fără apă, ca să creăm vântul acesta artificial, ca să favorizăm polenizarea. Fix acest lucru, noi deplin îl facem în plantațiile viticole. Eu le spun, îi clar un pic alegoric, dar  le spun – faceți tot, numai nu o bateți cu bățul. Restul faceți tot ce trebuie de făcut la moment, pentru că până la înflorit este o serie întreagă de lucrări care trebuie făcute. De foarte multe ori, din lipsă de brațe de muncă, știm cu toții că avem criză, noi nu reușim să le facem la timp. Ajunge momentul înfloritului și noi ne oprim că nu am făcut ceva. Este foarte important să continuăm treaba asta.”

Expertul a accentuat importanța realizării tuturor acestor activități cât mai curând posibil.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul: „În primul rând, noi favorizăm polenizarea, cum am spus, și al doilea moment – în această fază încă se vede foarte bine ce se petrece în butuc. Noi putem să ne orientăm. Să înlăturăm ce trebuie. După floare, știe toată lumea că vița-de-vie are o explozie în creștere și este foarte greu să te orientezi. Noi zicem și la propriu și la figurat – ajungem într-o junglă. În cazul acesta, brusc și drastic cade productivitatea muncii de cel puțin patru-cinci ori și de multe ori care a întârziat să facă lucrările, el continuă lucrările astea până în prag de cules. Asta nu-i treabă. Totul trebuie de făcut la timpul lui.”

De aceea, în  perioada de înflorire, lucrările nu se opresc.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul:  „Noi recomandăm în timpul înfloritului, poate să facă tot ce trebuia de făcut până la înflorit și nu s-a dovedit. De exemplu, operația care se face până în prag de înflorit și recomandăm să o continue în timpul înfloritului, în primul rând, este ciupitul lăstarilor. Vârful lăstarilor se ciupește pentru ca să asigurăm o mai bună alimentație a inflorescenței cu substanțe nutritive.”

O altă lucrare necesară este înlăturarea frunzelor și copileților.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul: „Până la floare, nemijlocit în prag de înflorit, noi întotdeauna înlăturăm frunzele și copileții, până la prima inflorescență, inclusiv frunza și copilețul care este diametral opus primei inflorescențe. De ce se face lucrul acesta? În primul rând, asigurăm, iarăși aceiași aerisire care asigură dispersia polenului și asigură sănătatea strugurelui, pentru că menține mereu sau în mare parte a perioadei lui de viață îl menține în stare uscată, pentru că bolile se dezvoltă acolo, unde este umezeală. Treaba asta o știe toată lumea.”

Efectuarea acestor lucrări le va permite bobițelor abia formate de struguri să ajungă la maturitate fără impedimente.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul: „În al doilea rând, asigurăm o mai bună penetrare a preparatelor de uz fitosanitar care urmează să ne protejeze viitorul strugure. În al treilea rând, strugurele format sau bobița formată de mică se trezește la soare. Ea este călită și ulterior, dacă cumva este expusă prea mult razelor directe ale soarelui, ea nu suferă din cauza asta, nu primește arsuri. Plus la toate, așa noi asigurăm iluminarea difuză a strugurelui sau bobițelor, pentru că bobițele este bine când sunt călite și nimeresc la soare, nu suferă din motivul acesta, dar totuși ele iubesc lumina solară difuză. Nu iubesc întunericul și nici nu iubesc iluminatul direct. Iată, lucrarea asta ne asigură aerisire și lumină difuză, și o bună penetrare a preparatelor de uz fitosanitar.”

 Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul, Sergiu TUTOVAN, a  vorbit și despre principalele boli care pot afecta vița-de-vie.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul: „Îi clar că nu-i de dorit și, totuși, dacă avem condiții prielnice pentru dezvoltarea bolilor și bolile principale care afectează plantațiile viticole în ultimii ani sunt- mana, făinarea și putregaiurile. Ele tot timpul au dominat. Acum s-au schimbat cu locurile că înainte domina mana, acum domină făinarea, pentru că, vedeți, clima s-a încălzit. Verile sunt tot mai uscate și asta sunt condiții foarte prielnice pentru făinare. De asta și s-au schimbat cu locurile.”

El a menționat că în cazul riscurilor sau apariției dăunătorilor, lucrările de stropire sunt mai  mult decât necesare chiar și în timpul inflorescenței.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul: „De obicei, fiecare butuc înflorește în felul lui și un butuc poate să înflorească undeva patru, șase, până la opt zile. Plantația, de obicei, înflorește mai mult, pentru că oricum cât de tare nu ar semăna, ei sunt organisme diferite. O plantație poate să înflorească în decurs de 12-14 zile. Au fost ani când a înflorit și 18 zile – trei săptămâni la rând. În acest caz, niciun preparat de uz fitosanitar nu poate să ne asigure nouă protecția cuvenită și, îi clar, dacă avem condiții prielnice pentru dezvoltarea bolilor sau răspândirea lor cum este ploaia îndelungată, cum este ceața, cum este roua abundentă noaptea. Obligatoriu la șapte, maxim 10 zile după declanșarea înfloritului, noi trebuie să facem un tratament fitosanitar contra manei și a făinării care sunt bolile principale.”

Sergiu TUTOVAN a prezentat și câteva opțiuni de substanțe active ce pot fi folosite pentru stropirea viței-de-vie.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul:  „Este vorba la făinare de proquinazid și metrafenonă. La mană este vorba de cimoxanil și metalaxil. Eu sunt convins că mai sunt preparate și mai sunt substanțe active care nu provoacă nicio problemă în timpul înfloritului, însă noi nu le-am testat și de asta nu vreau să le spun. Substanțele active de care am vorbit, noi le-am testat și au trecut cu brio testul, adică nu am avut nicio problemă.”

În același timp, au fost menționate și preparatele care trebuie  să fie evitate în timpul înfloritului.

Sergiu TUTOVAN, director executiv Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul: „În timpul înfloritului trebuie de evitat preparatele cuprice, și înainte de înflorit preparatele în bază de sulf, iarăși, evitate total și preparatele în bază de fosetil de aluminiu. Acestea categoric trebuie evitate sau care conțin una din aceste substanțe active. Restul cred că se poate. Fiecare de acum poate să încerce în felul lui, dar eu am spus ce am testat, ce știm precis că lucrează și lumea nu o să aibă probleme din acest motiv.”

Perioada de înflorire a strugurilor în diferite regiuni începe de obicei la sfârșitul lunii mai începutul lunii iunie și durează timp de aproape două săptămâni. Florile din inflorescențe se deschid treptat, una după alta, pe parcursul a 1-2 săptămâni.  Deși este esențial să se trateze perioada de înflorire cu atenție, mitul conform căruia nu ar trebui să se realizeze deloc lucrări în acest timp nu este adevărat. Cu precauțiile corespunzătoare, lucrările pot continua, asigurând în același timp o polenizare eficientă și protejând producția de struguri. Astfel, este important ca viticultorii să fie conștienți de necesitățile viței de vie și să acționeze în mod responsabil în această perioadă delicată.

Emisiunea a fost realizată cu suportul USAID Proiectul Competivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Raionul Cahul.