Lemnele pentru foc sunt la mare căutare

Până la 1000 de lei. Atât au achitat unii locuitori din nordul Republicii Moldova pentru un metru ster de lemn adus până acasă. 25 de bătrâni din satul Mărăndeni, raionul Fălești, au beneficiat de lemne de foc mai ieftine după lansarea platformei online lemne.md.

Este și cazul Eugeniei Banu, care și-a cumpărat doi metri ster de lemn. A achitat câte 750 de lei pentru fiecare și încă 400 de lei pentru transport, relatează NordNews.md.

Eugeniei Banu, pensionară, s. Mărăndeni, r. Fălești: „Îmi sună de la primărie că putem cumpăra câte doi metri ster. Le-am spus să mă înscrie, deși îmi cumpărasem deja niște lemne, dar trebuie să mă răsplătesc cu ele. Și mi-o adus doi metri ster.”

De lemne mai ieftine a beneficiat și Vera Boicu în vârstă de 91 de ani.

Vera Boicu, pensionară, s. Mărăndeni, r. Fălești : „M-au sunat de la primărie că o să dea lemne la oamenii bătrâni. Eu m-am bucurat că dacă o să fie pentru cei bătrâni, poate o fi și mai ieftine. M-au pus la rând și mi-au adus lemnul acasă.”

Fiodor Boicu, localnic: „Mama are lemne, așa că se poate de iernat. Prețul este convenabil, ce să faci, mai ieftin nu poți să găsești.”

Cumpărate de la agenții economici, lemnele de foc ajung să coste până la 1800 de lei pentru un metru ster.

Aurelia Guțu, inginer cadastral, primăria Mărăndeni: „Ne-au repartizat săptămâna trecută, pe data de patru noiembrie – 50 de metri steri de lemn pentru oamenii din sat. 25 de persoane câte doi metri ster la preț de 756 de lei fiecare. Noi am anunțat că aceștia sunt oamenii neputincioși, în vârstă. Și i-am anunțat, au venit la primărie, au achitat.  Acum, un cetățean a fost dispus să ducă lemnele acasă cu transportul lui.”

În același timp, sute de locuitori din satul Pîrlița speră să cumpere lemne de foc la un preț accesibil.

Sergiu Neagu, primar, s. Pîrlița, r. Fălești: „Primăria Pîrlița făcut listele și o solicitare până la 29 iulie. Am strâns solicitări de la oamenii din satul Pîrlița în număr de 450 de cereri. După informația pe care o cunosc eu, deoarece oamenii singuri trebuie să se adreseze la Moldsilva, au beneficiat mai puțini de zece locuitori.”

Nu toți localnicii sunt gata să aștepte lemne mai ieftine, așa că au scos din buzunare bani grei pentru a se încălzi în această iarnă.

„Nu ne mai dă. Satul este mare și lumea e multă. Iată, am crenguțe. Mă voi încălzi cu ce dă Dumnezeu. Soba este bună făcută, dar ce să fac?”

„Suma este de aproximativ 700 de lei, la pădure, dar să le scoți la margin cu transportul este problematic. Am un cunoscut bun pe care l-am ajutat și el, la rândul lui, m-a ajutat cu lemne, am rezolvat.”

„Am găsit lemne de foc pe facebook. Eu știu? O să fie de ajuns sau o să mai cumpărăm. Cum a da Dumnezeu. Am mai cumpărat o tonă de brichete” , au spus locuitorii satului Pîrlița.

Și locuitorii din satul Hiliuți așteaptă lemnede foc, dar încă nu au primit un răspuns.

Ivan Bîlici, primarul, s. Hiliuți: Cererile s-au depus centralizat în funcție de numărul de persoane în familie. Evident că noi am dat și volumul de lemn necesar în sezonul rece. Așteptăm să ne contacteze și să ne spună care este situația la moment.Dacă o să le aducă la Primărie este bine, dar dacă să te duci undeva la Călărași să le iai, nu are niciun sens.Am sunat la Bălți și mi-o adus acasă, am plătit lemnele, transportul. Am dat 5500 de lei. Aici nu știu, ne-a da sau nu ne-a da.”

Pentru a răspunde miilor de solicitări, stocul de lemn nu este suficient, cantitatea necesară urmând să fie adusă din România.

Vitalie Frunză, inginer-șef, Întreprinderea pentru silvicultură Bălți: „O să fie adus lemn din România. Prin municipiul Bălți trebuie să treacă vreo 20 de mii de metri cub. În plus, Agenția Moldsilva va da tăierile din primul trimestru al anului viitor, ca să le avem pentru anul acesta. Suntem o întreprindere mică, nu suntem mare. Avem 12 mii de hectare, dar avem și tăieri multe, adică nu avem păduri. Pădurile au fost plantate în anii 60. Nu este ca Strășeni, Edineț, care are păduri mai bogate.”

La începutul lunii octombrie, Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor Republicii Moldova de 200 000 de metri ster sau de circa 130 000 de metri cubi de lemn de foc.