La Kiev a avut loc cel de-al VI-lea Forum național al mierii

La Kiev a avut loc cel de-al VI-lea Forum național al mierii, intitulat: „Integrarea europeană în timp de război: provocări și oportunități pentru industria ucraineană a mierii”. Principalele subiecte de discuție au vizat dezvoltarea industriei mierii în Ucraina, adaptarea legislației ucrainene la cea europeană, sprijinul statului pentru apicultori și potențialul de export al sectorului.

Forumul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina, al proiectului de cooperare germano-ucrainean în domeniul agriculturii ecologice și al proiectului de dialog privind politica agricolă germano-ucraineană.

La conferință au participat reprezentanți ai Ministerului Politicii Agrare, ai Camerei de Comerț și Industrie a Ucrainei, parlamentari și asociații specializate de apicultori ucraineni și europeni.

După cum au subliniat participanții la forum, în ciuda invaziei pe scară largă a Rusiei, industria ucraineană a mierii continuă să se dezvolte. În 2022, au fost exportate 48 de mii de tone de miere, iar în primele 9 luni ale anului 2023, au fost exportate 41 de mii de tone. Mierea ucraineană este furnizată în Germania, Polonia, Belgia, SUA, Franța, Lituania, Republica Cehă și Ungaria.