La 14 octombrie, prăznuim Acoperământul Maicii Domnului

Credincioșii de rit vechi prăznuiesc la 14 octombrie pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Este considerată cea mai importantă sărbătoare religioasă de toamnă cu puternice semnificații. Istoria acesteia datează încă din anul 910.

Mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave. Cuvântul slavon “pocrov” semnifică acoperământ al pământului cu brumă sau cu zăpadă.

 

Potrivit tradiției creștine, Cuviosul Andrei, stareţul Mănăstirii „Maica Domnului” din Constantinopol şi ucenicul său Epifanie au avut o viziune.

În faţa lor, a apărut Sfânta Fecioară Maria, care se ruga pentru creştini. Ea era înconjurată de îngeri şi sfinţi, printre care Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Apostol Evanghelist Ioan. Ulterior, Maica Domnului şi-a scos vălul de pe cap şi l-a întins peste oameni.

De aceasta zi, sunt legate multe tradiții și superstiții. Gospodinele iși servesc rudele si oaspeții cu plăcinte umplute cu mere sau cu dovleci.

Vitele sunt stropite cu apa sfințita, pentru a fi sănătoase in sezonul rece. Oamenii țin post, pentru că așa sunt feriți de boli, de înec sau de supărări, iar  rugăciunile rostite sunt făcătoare de minuni.

Se spune că de Acoperământul Maicii Domnului toamna se întâlneşte cu iarna.