Institutul Național pentru Educație și Leadership, deschis în Moldova

În Republica Moldova va funcționa Institutul Național pentru Educație și Leadership. Lansarea oficială a acestuia va avea loc duminică, 25 februarie, odată cu prezentarea conceptului privind mentoratul. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit ministrului, printre responsabilitățile de bază ale noii instituții se numără gestionarea formării continue a cadrelor didactice din întregul sistem de învățământ și crearea unei rețelei de 1000 de mentori.

”Crearea acestui institut după cum spuneam este una din cele 20 de priorități ale Guvernului și o prioritatea a Republicii Moldova, pentru că din punctul nostru de vedere crearea acestei rețele de o mie de mentori o să ne ajute să desenăm în primul rând bunele practici în sistem. Să reformăm sistemul de formare continuă în educație și să asigurăm o mai bună susținere pentru tinerii specialiști care aleg această profesie didactică”, a menționat Perciun.

Ministrul a precizat că funcția de director a Institutului va fi exercitată de Viorica Andrițchi. Iar mentorii vor fi selectați în bază de concurs.

„Nu am mai avut până acum în sistem o asemenea abordare.  Noi urmează în luna aprilie să selectăm formatorii naționali, din rândul mentorilor, aproximativ 40 de persoane care vor fi cei care vor forma întreaga rețea, iar în luna septembrie, ne propunem să avem aproximativ o mie de mentori selectați și instruiți. Îi vom selecta în bază de concurs, pornind de la numite criterii, legate de experiența profesională”, a specificat ministrul Educației.

Amintim că INEL a fost înființat în toamna anului trecut și are drept scop modernizarea proceselor de formare continuă și îmbunătățirea calității predării în școli. Pentru anul 2024, a fost aprobat un buget de 9 mln de lei pentru funcționarea INEL.