În curând vom mânca prune autohtone

Potrivit prognozei experților Federației Agricultorilor din Moldova, în 2021 recoltarea soiurilor timpurii de prune din țară va începe la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, adică cu cel puțin două săptămâni mai târziu decât anul trecut.

Evaluarea randamentului potențial variază foarte mult nu numai de la un raion la altul, ci chiar între gospodăriile învecinate. De exemplu, există multe inflorescenţe într-o livadă de prune pe versantul sudic al dealului și puține în livada de pe versantul nordic al aceluiași deal.

Producătorii cred că diferența de randament depinde în mare măsură de condițiile de polenizare. În perioada în care prunul înflorea, au existat fluctuații de temperatură foarte mari: pe parcursul unei săptămâni s-au înregistrat atât zile calde, cât şi zile ploioase, cu vânt și frig.

În consecință, în acele livezi în care înflorirea și polenizarea au avut loc în zilele însorite, prognozele pentru recolta curentă sunt mult mai bune. În plus, conform observațiilor pomicultorilor, se prognozează că randamentul soiurilor de prune „Piteşteanca” să fie mai mare decât ” Ciaciacscaia” timpurie.

De asemenea, experții consideră că, din cauza perioadei de recoltare târzie, sezonul vânzărilor de soiuri timpurii de prune va fi mai scurt decât în ​​anii precedenți.

Pomicultorii speră la o creștere a cererii de prune moldovenești în Uniunea Europeană din cauză că livezile de fructe sâmburoase au suferit în acest an înghețuri târzii de primăvară în Spania, Italia, Germania, Ungaria și, parțial, în România.

În același timp, anul trecut pe piața europeană, pruna moldovenească a concurat cu succes cu pruna din Serbia în ceea ce privește raportul preț-calitate.