Germania oferă sprijin Ministerului Agriculturii

Guvernul Germaniei va sprijini Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în alinierea politicilor sectoriale la standardele și cerințele de aderare la Uniunea Europeană. Asta datorită unui nou proiect de asistență tehnică moldo-german, privind Dialogul pe Politici Agricole, lansat la Chişinău.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Scopul suprem a acestui program de susținerea este dezvoltarea ministerului Agriculturii și capacităților lui. Este cred că din punctul meu de vedere este unul din cei mai importanți pași pentru a forma un minister al Agriculturii, care corespunde tuturor cerințelor Uniunii Europene.”

Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova a menționat că Germania va continua să ofere sprijin Republicii Moldova.

MARGRET MARIA UEBBER, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova:  „În ultimii ani sectorul agrar a suferit de șocuri externe majore, schimbările climatice, au condus la secete, grindină și furtuni severe, repercusiune a acestui război Rusiei împotriva Ucrainei, care a agravat această situație. Multe provocări sunt anticipate pe viitor.  Fără doar și poate că aceste provocări pot fi îndeplinite sau depășite doar cu suportul partenerilor. Iată de ce aderarea la Uniunea Europeană este esențială. ”

Comerțul total al Republicii Federale Germania cu Republica Moldova a crescut anul trecut cu 5,3% față de anul 2022, conform Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, datele fiind preluate de la Biroul Federal de Statistică al Germaniei.  Potrivit sursei citate, volumul comerțului între cele două state a depășit 871,2 mln de euro. Exporturile Germaniei către Republica Moldova au însumat 547,7 mln de euro, fiind mai mari cu 2%, în timp ce importurile s-au ridicat la 323,5 mln de euro, înregistrând o creștere cu 11,4%. Republica Moldova ocupă locul 95 în clasamentul partenerilor comerciali ai Germaniei.