Gazul s-ar putea ieftini. Miercuri vom afla cu cât

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat, pe pagina oficială, proiectul hotărârilor privind ajustarea prețurilor și tarifelor reglementate pentru furnizarea și distribuția gazelor naturale, în contextul obligației de serviciu public. Astfel, tariful la gaz ar putea să scadă până la 13,39 de lei (fără TVA) pentru un metru cub.

ANRE precizează că, pe lângă cererea de aprobare a prețurilor reglementate pentru gazele naturale, parvenită de la SA „Moldovagaz”, Agenția are în examinare și cererile de aprobare a tarifelor pentru 12 operatori ai sistemului de distribuție a gazelor naturale.

Potrivit Moldovagaz principalii factori care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor sunt reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe spotul olandez TTF, precum și o diminuare pronunțată a devierilor tarifare pentru anul 2023.

Precizăm că, în prezent, datorită compensațiilor, în funcție de gradul de vulnerabilitate, consumatorii achită pentru un metru cub de gaz între 12 și 18 lei. Astfel, dacă tariful la gaz va scădea, de ieftinire vor beneficia în mare parte doar consumatorii mai puțin vulnerabili