Fermierii protestează a patra zi consecutiv. Aceștia așteptă întâlnire cu autoritățile

Timp de patru zile consecutiv, fermierii au blocat accesul spre vama Leușeni-Albița. Aceștia au menționat că sunt în disperare și așteaptă în continuare un dialog cu reprezentanți ai Președinției, Parlamentului și Guvernului. De asemenea, alte manifestații s-au desfășurat pe mai multe drumuri naționale din întreaga țară.

Unul dintre protestatari, agricultorul din raionul Căușeni, Sergiu Stefanco a declarat că blocarea accesului către vamă este un gest de disperare a agricultorilor aflați în prag de faliment.

SERGIU STEFANCO, agricultor, raionul Căușeni: „Acesta este un gest de disperare. Suntem a câta zi, blocăm, și autoritățile nu vor să vină să discute cu noi. Cerințele noastre sunt făcute publice de doi ani de zile. Ministrul Bolea știe problemele. Prim-ministrul știe, doamna președinte știe, președintele Parlamentului știe. Toți cunosc problemele agricultorilor. Nu se intervine și nu vrea nici măcar să se discute. Noi le-am propus soluții nenumărate.”

Între timp, călătorii au fost rugați să aleagă alte puncte de trecere a frontierei de stat. Potrivit Serviciului Vamal, începând cu ora 10:00 drumul de acces spre postul vamal Leușeni a fost blocat, iar circulația vehiculelor a fost imposibilă. În această situație, reprezentanții instituției le-au recomandat călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile.

„ În această situație, recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PVFI Sculeni, PVFI Costești sau PVFI Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri.”, se menționează în comunicatul Serviciului Vamal. 

Menționăm că, protestele fermierilor s-au desfășurat  15 februarie, pe traseul Cantemir-Cahul și Cahul- vama Oancea De asemenea, agricultorii s-au adunat la intersecția drumului Chișinău – Bălți și Chișinău – Soroca, iar cei din raionul Criuleni au rămas lângă postul vamal intern la drumul Chișinău – Dubăsari. Cei din raionul Râșcani au ieșit lângă vama Costești-Stânca. Raioanele Rezina și Orhei au rămas pe traseul Orhei-Rezina, la intersecția lângă satul Bușăuca. În același timp, fermierii din raionul Fălești au blocat zona centurii orașului cu tehnică agricolă.