Fermierii italieni au ieșit la proteste

Sute de agricultori cu tractoarele lor, adunați de câteva zile la periferia Romei, Italia au decis vineri să intre în sfârșit în capitală și să ajungă în centrul orașului pentru a protesta față de lipsa de atenție și de măsuri guvernamentale de susținere a agriculturii din Italia.

După un miting de o săptămână cu aproximativ două sute cincizeci de tractoare, la nord de Roma, un mic grup de fermieri a decis să se îndrepte spre centrul istoric, ajungând pașnic la Colosseum cu cinci tractoare, escortate de patrule de poliție. De câteva zile, fermierii protestează pașnic în toată Italia pentru a-și exprima în principal nemulțumirea față de lipsa de atenție din partea ministrului agriculturii.

SALVATORE FAIS, fermier din Toscana: „Cerem guvernului să ne așezăm la masa de dialog, care ar trebui să fie baza pentru a rezolva toate problemele. De la Uniunea Europeană, cerem să lucreze cu adevărat pentru Europa și nu pentru corporațiile internaționale.”

Fermierii protestează, de asemenea, împotriva costurilor de producție și a impozitelor prohibitive, a veniturilor scăzute și a prețurilor galopante la motorină.

ROBERTO ROSATI, fermier din Abruzzo: „Noi credem că un popor fără agricultura sa nu este un popor liber. Pentru că a depinde de țări străine îndepărtate pentru propria noastră hrană înseamnă ceva negativ pentru sănătate, ceva negativ pentru economie și, de asemenea, ceva negativ pentru mediu, dacă ne gândim la transportul produselor dintr-o parte în alta a globului.”

ELIA FORNAI, fermier: „Nu este ușor, cred că dacă ministrul ne va asculta, va fi un precedent în istorie. Ar fi pentru prima dată când un grup de lucrători ocolește sindicatele și se adresează direct ministrului.”

Davide Rosati, fermier: „Intenția noastră este cu siguranță să obținem răspunsuri cât mai curând posibil. Avem nevoie de răspunsuri, timpii se lungesc și devine din ce în ce mai dificil pentru noi, așa că avem nevoie de o întâlnire cu ministrul, asta ne dorim.”

În ultimele săptămâni, proteste similare au avut loc în Franța, Polonia, Grecia și alte țări membre ale UE. În Spania, mii de fermieri cu tractoare au blocat vineri autostrăzile și unele străzi din orașe, într-o a patra zi consecutivă de protest împotriva politicilor agricole ale Uniunii Europene.