FAO prognozează o scădere a comerțului cu cereale

Comerțul mondial cu cereale va scădea din cauza Ucrainei și a dolarului, susține Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care și-a redus din nou prognoza pentru volumul producției de cereale în 2022, scrie agrointel.ro.

Conform FAO, recolta brută de cereale la nivel mondial este estimată la 2.768 milioane de tone, ceea ce este cu 1,7% mai mic decât volumul brut de producție din 2021.

Volumul producției mondiale de cereale furajere este așteptat la nivelul de 1.468 milioane de tone — cu 2,8% mai mic decât cifra de anul trecut, care se datorează în principal condițiilor agrotehnice nefavorabile din SUA.

Producția mondială de orez în 2022 este de așteptat să fie de aproximativ 512,8 milioane de tone, ceea ce este cu 2,4% mai mică decât recordul istoric din 2021, dar totuși mai mare decât media. Revizuirea în scădere față de septembrie se datorează secetei prelungite de vară și temperaturilor ridicate din China și inundațiilor din Pakistan.

În același timp, în septembrie, FAO și-a ridicat prognoza pentru producția mondială de grâu pentru 2022 la 787,2 milioane de tone, ceea ce este cu 1% mai mare decât anul trecut și ar putea atinge un nivel record și mai ridicat; acest lucru se datorează unei recolte mai mari decât cele așteptate în UE și Federația Rusă.

După cum era de așteptat, în sezonul 2022-2023, consumul de cereale ar putea scădea cu 0,5%, până la 2.788 milioane de tone, în principal din cauza scăderii consumului de furaje.

Potrivit prognozelor, stocurile de cereale din lume la sfârșitul sezonului 2023 vor scădea cu 1,6% față de nivelul de la începutul sezonului — la 848 milioane de tone. Indicatorul global al raportului dintre volumul stocurilor de cereale și nivelul consumului acestora în sezonul 2022-2023 poate scădea la 29,7% față de 31% sezonul trecut, dar va rămâne relativ ridicat față de perioadele precedente.

„Este de așteptat ca volumul comerțului mondial cu cereale în sezonul agricol 2022-2023 (iulie-iunie) să scadă cu 2,4% față de sezonul precedent de comercializare, iar pentru toate tipurile majore de cereale este de așteptat o reducere a volumelor comerciale. În special, se presupune că această reducere va fi facilitată de consecințele războiului din Ucraina și de întărirea dolarului american”, notează FAO.