Embargoul impus de Rosselhoznadzor a intrat în vigoare

Începând de astăzi, 15 august, intră în vigoare embargoul impus Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) la produsele vegetale moldovenești. Potrivit autorităților de la Moscova, starea fitosanitară a produselor vegetale din țara noastră nu corespund reglementărilor, în loturile importate fiind depistați 5 dăunători de carantină.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău a primit o notificare, în care se comunică faptul că va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului.

Săptămâna trecută, a avut loc o ședință cu participarea conducerii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Afacerilor Externe și Serviciului Vamal, în cadrul căreia conducerea ANSA a declarat că sunt deschiși pentru dialog cu instituțiile de control fitosanitar din Federația Rusă, în scopul realizării unui schimb de informații extins.

Pentru a asigura un cadru eficient de cooperare la acest subiect, dar și pentru a identifica soluții, săptămâna aceasta, urmează să aibă loc o rundă de discuții cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău.