Economia țării se menține pe banii diasporei

În primele patru luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost transferate de peste hotare mijloace bănești în sumă de aproximativ 512 milioane de dolari – o creștere semnificativă față de anii precedenți.

Astfel, în comparație cu primele patru luni ale anului trecut, volumul transferurilor bănești de peste hotare în favoarea persoanelor fizice s-a majorat cu aproape 40 la sută.

Potrivit experților, una din explicații este mobilitatea redusă a concetățenilor plecați peste hotare, care recurg mai des la transferuri bănești, în imposibilitatea de a veni acasă, din cauza restricțiilor legate de Covid 19.

Potrivit unui studiu al expertului economic Veaceslav Ioniţă, suma reprezintă doar banii trimişi acasă prin transferuri bancare, dar având în vedere că moldovenii obişnuiesc să trimită bani și pe căi neoficiale, recordul ar putea fi şi mai mare.

Un studiu anterior al IDIS „Viitorul” arată că remitenţele trimise pe căi oficiale reprezintă doar 80 la sută din volumul total. Astfel că, suma trimisă de moldovenii din străinătate în ţară în primele patru luni ale anului ar fi de cel puţin 640 de milioane de dolari.

În acest context, expertul Veaceslav Ioniţă prognozează că anul acesta, piaţa valutară şi cursul leului moldovenesc vor rămâne stabile. Asta pentru că se aşteaptă un volum record al remitenţelor.

Aproape ⅔ din totalul transferurile sunt efectuate în euro, peste 30% în dolari și doar 2,5% în ruble. Ponderea transferurilor în ruble a scăzut semnificativ în ultimii ani. În 2014, spre exemplu, aceasta reprezenta aproximativ 30%.