Echipamente moderne pentru combaterea contrabandei

Vameșii din Republica Moldova vor putea depista mai ușor mărfurile de contrabandă, iar controlul vamal va deveni mai eficient. Asta după ce, Serviciul Vamal a primit zece truse donate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională prin intermediul Programului USAID.

KENT LOGSTON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Sunt bucuros să fiu împreună cu partenerii noștri de la Serviciul Vamal, pentru a marca această donație de echipamente critice. De asemenea sunt bucuros să menționez modul în care Statele Unite ale Americii lucrează prin diferite agenții și programe. Astfel susține Moldova să se manifeste ca un partener comercial de încredere.”

Echipamentele moderne în valoare de aproximativ trei milioane lei vor fi distribuite în special la posturile vamale de frontieră care au devenit extrem de solicitate de către transportatori, în special din cauza războiului din Ucraina.

IGOR TALMAZAN, director al Serviciului Vamal: „Pentru noi acest suport este foarte important. Colegii mei au fost plăcut surprinși. Le va ușura foarte mult munca, fiindcă efectuarea unui control vamal fără ca mijlocul de transport să fie deteriorat, de multe ori pune la grea încercare colaboratorii vamali. Sunt de multe ori în situația în care stau la dubii dacă să efectueze controlul vamal, fiindcă mijloacele de transport sunt costisitoare, și este un risc de a fi deteriorate, fără a avea informații certe.”

Noile echipamente vor permite reducerea timpului de inspectare a mijloacelor de transport și vor diminua riscurile de autoturisme la posturile vamale de frontieră.