Cum se face curățenia de iarnă în livezi

Dacă ai pomi fructiferi, toamna va fi și ea un sezon ocupat pentru tine, mai ales după un an cu o vremea atât de capricioasă ca acesta. Chiar dacă lucrările care trebuie efectuate în livadă nu mai sunt atât de complexe ca cele de primăvară și toamnă, ele nu trebuie neglijate.

Toamna este anotimpul ideal atât pentru a culege roadele, dar și pentru a-ți trece în revistă toată livada și a planifica producția pentru anul următor. Având în vedere că este perioada perfectă pentru plantarea unor puieți noi, e clar că va trebui să evaluezi starea fiecărui pom și să îl pregătești corespunzător pentru sezonul rece. Dacă ai o livadă tânără, în care unii pomi s-au uscat, acesta este momentul prielnic pentru a te debarasa de uscături și a umple golurile cu puieți noi. Ce se întâmplă însă cu pomii sănătoși?

1. Tratamentul fitosanitar

Pentru a rămâne sănătoși, pomii tăi trebuie stropiți cu substanțe bazate pe cupru sau pe ulei horticol, care vor avea rol preventiv. Acestea îi vor proteja contra unor boli precum rapănul, făinarea, pătări, bacterii, putregaiuri sau contra unor dăunători ca viermii sau diverse tipuri de păduchi, purici sau molii.

Tratamentele fitosanitare trebuie aplicate în mai multe etape, de-a lungul anului. Ele trebuie efectuate în zilele calde, cu temperaturi peste 6-7 grade și cu condiții meteo favorabile (fără precipitații sau vânt puternic). Pe lângă protecția oferită față de boli și dăunători, substanțele fitosanitare cresc și rezistența pomilor la brume, geruri și îngheț, motiv pentru care tratamentul este obligatoriu în acest sezon.
Prevenirea îmbolnăvirilor este mult mai eficientă decât tratarea pomilor infectați. Așadar, dacă îți dorești ca livada ta să treacă sănătoasă peste această iarnă, află din acest articol tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor.

2. Protejarea tulpinilor

Tulpinile pomilor fructiferi trebuie protejate atât față de temperaturile care încep să varieze brusc, cât și împotriva atacului rozătoarelor. În timpul iernii șoarecii și iepurii rod coaja pomilor, în special a celor mai tineri, atacând vasele prin care circulă seva, iar încălzirile și răcirile repetate provoacă și ele crăpături în scoarță. Acestea pot deveni foarte ușor cuiburi pentru agenți patogeni, care vor face pomii să se usuce.

O soluție pentru această problemă o reprezintă vopsirea rădăcinilor cu un strat subțire de var. În cazul tulpinilor mai mici, ele pot fi învelite cu trestie sau carton.

3. Curățarea tuturor frunzelor căzute

Curățenia de toamnă este obligatorie și în livadă. Tratamentele fitosanitare nu se pot aplica decât în perioada de repaus vegetativ a pomilor fructiferi, atunci când în ei nu mai este nici o frunză și nici un fruct putrezit, însă coroanele pomilor nu sunt singurele care trebuie curățate. Dăunătorii se pot ascunde și pe sol, printre frunzele căzute, printre crengi uscate rupte și fructe putrezite.

De aceea, debarasarea solului de resturi adunate este la fel de importantă ca debarasarea pomilor de uscături. În cazul unor infecții, atât frunzele cât și orice alte rămășițe trebuie arse sau îngropate. De asemenea, pomii uscați, neproductivi sau bolnavi vor trebui și ei arși.

În schimb, dacă pomii sunt sănătoși, resturile vor fi transformate în compost, care se va adăuga ca fertilizator la rădăcină. Totodată, pământul din jur trebuie săpat, pentru ca pomii să își poată face rezerve suficiente de apă, iar dacă toamna este una secetoasă, este indicat să îi udați suplimentar.

Pomii tinerii din specii sensibile pot fi protejați chiar complet, învelind toată coroana cu o folie de plastic, dublată de un strat protector de paie și frunze uscate.

4. Tăierile de rodire

Pe lângă îndepărtarea frunzelor și fructelor uscate, tăierea ramurilor este și ea foarte importantă. Tăierile au în vedere atât îndepărtarea ramurilor uscate sau bolnave, care reprezintă surse potențiale de agenți patogeni, cât și direcționarea coroanei. Pentru a preveni îndesirea prea mare, se taie ramurile intercalate și cele îndreptate spre interior. Se pot alege ramurile care vor da rod în anul viitor, celelalte fiind eliminate, iar coroana se va dezvolta controlat, bine proporționată, în așa fel încât ramurile să aibă parte de soare în mod cât mai egal.

Tăierile de rodire se fac și ele în perioada de repaus vegetal, între momentul căderii frunzelor și înmugurire, chiar și pe parcursul iernii, în zilele considerate “ferestre de căldură”. Cu toate acestea, este preferabil ca tăierea să aibă loc în timpul toamnei, deoarece vremea imprevizibilă de primăvară poate îngreuna procesul, mai ales dacă se anunță ieri lungi și geroase. De asemenea, dacă tăierea se face toamna, pomii vor putea distribui resursele de sevă doar spre ramurile selectate pentru a rodi în anul următor. Când se taie primăvara, seva se distribuie către toată coroana, inclusiv către ramurile ce vor fi tăiate ulterior, iar cele rămase vor avea mai puțină vigoare pentru a da rod.

La pomii fructiferi de vară cu semințe (cireș, cais, vișin, piersic), tăierile se pot face și mai repede, la sfârșitul lui august, dar numai după recoltă.

După tăiere, toate rănile și zonele tăiate trebuie netezite bine și apoi acoperite cu mastic sau cu vopsea pe bază de ulei vegetal.

Sursa stiriagricole.ro