Cum să economisești îngrășăminte și să crești producția

Cum să economisești îngrășăminte și să crești producția. Strategie pentru porumb și floarea soarelui

Plantele obțin azotul, ca element cheie în structura nutrițională a culturilor, din aer și sol. În acest scop se pot folosi biopreparatele bacteriene, scrie agrimanet.ro.

Creșterea prețului la îngrășăminte de peste trei ori îi obligă pe fermieri să treacă la tehnologii care să economisească resursele și să optimizeze nutriția. Găsirea unor soluții eficiente nu este ușoară și necesită adesea o evaluare calificată. Toată lumea ia în considerare economia, profitabilitatea. Prin urmare, tehnologia trebuie să contribuie la profitabilitatea fermierului.

Considerând îngrășămintele minerale ca bază a nutriției culturilor, uităm adesea că plantele încă mai iau majoritatea nutrienților din surse naturale. Conform literaturii, rezerva de azot din stratul de sol arabil variază de la 4 la 30 t/ha. Până la 70 t/ha de azot se află în aer. Însă disponibilitatea acestor resurse depinde în mare măsură de biodiversitatea solului în sine și, adesea, nu depășește 1% din total.

Pentru ca plantele să primească acest azot, este necesar să se influențeze într-un fel disponibilitatea acestuia. În prezent, cea mai eficientă metodă este utilizarea biopreparatelor bacteriene, precum Rom-Agrobiofertil NP.

În ceea ce privește avantajul economic (direct), biopreparatele bacteriene au un preț mult mai mic decât îngrășămintele chimice convenționale. Pentru a reduce costurile în agricultură, specialiștii propun utilizarea acestor bacterii. Producția de enzime, acizi, hormoni de către bacterii joacă un rol important în ecosistemul agricol. Pentru a obține aceleași performanțe cu substanțele chimice, fermierii ar trebui să investească o sumă mult mai mare, dar fără să știe dacă vor obține o producție mai mare sau, implicit, un profit suplimentar.

În lupta permanentă cu costurile – Avantajele biopreparatelor bacteriene. Cel mai mare avantaj al folosirii produselor bacteriene este cel economic

Rezultatele experimentale au arătat faptul că tratamentul cu fertilizantul biologic Rom-Agrobiofertil NP, la cultura de porumb a influenţat pozitiv creşterea şi dezvoltarea plantelor, cu rezultate pozitive foarte semnificative din punct de vedere al cantităţii şi calităţii produselor agricole, în ciuda faptului că respectiva cultură a fost afectată de grindină.

Tratamentul cu fertilizantul biologic Rom-Agrobiofertil NP are o influenţă pozitivă asupra creşterii suprafeţei foliare şi a menţinerii turgescenţei ţesuturilor vegetale, cu prelungirea perioadei de vegetaţie, ceea ce contribuie la acumularea de substanţe de rezervă în cantitate crescută, comparativ cu martorul netratat foliar. Creşterile producţiilor au fost în medie cu 2,275 tone faţă de varianta tratată chimic la porumb.

Creşterile producţiilor au fost în medie cu 2,275 tone faţă de varianta tratată chimic la porumb