Cum poate fi prevenită apariția pestei micilor rumegătoare în țară

Pesta micilor rumegătoare determină stare de alertă în sectorul zootehnic din Republica Moldova. În contextul în care mai multe focare au izbucnit în România, autoritățile avertizează fermierii și îi indeamnă să respecte măsurile de prevenire a apariției acesteia în țara noastră. Vitalie Cărăuș, șef adjunct al Direcției sănătate și bunăstarea animalelor ANSA a vorbit despre impactul negativ al infecției în cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport” a postului nostru de televiziune.

Focare ale virusului sunt raportate în prezent pe continent, în Turcia, Grecia, și România.

VITALIE CĂRĂUȘ – șef adjunct, Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor ANSA: „Originea ei este un virus care se transmite prin contact direct de la animalul bolnav către animalul sănătos. Preponderent din speciile de animale mai repede se îmbolnăvesc caprinele decât ovinele. Perioada de incubație este de la 4 la 6 zile. După 8 zile de la evoluția bolii se încep primele semne clinice a bolii. Sunt forme respiratorii, sunt forme gastrointestinale.”

Totodată, virusul poate fi transmis și prin ustenile și furaje, spune expertul. Pesta micilor rumegătoare nu are tratament, astfel provoacă peste 70 la sută pierderi ale efectivelor de animale. Ovinele și caprinele infectate, dar și cele care se află în apropierea unei raze de aproximativ 15 km, sunt sacrificate. În acest sens, autoritățile monitorizează importurile de animale în țară pentru a preveni apariția infecției.

VITALIE CĂRĂUȘ – șef adjunct, Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor ANSA: „Toți agenții economici sunt obligați în timp de 5 zile până la intenția de a importa în Republica Moldova animale din aceste specii, trebuie să notifice printr-o procedură Direcția de Inspecție la frontieră pentru intenția aceasta. Noi facem o analiză a situației epizotice de unde se aduc animalele respective și ulterior îi facem traseu.”

Autoritățile îndeamnă fermierii să evite pășunatul comun cu alte exploatații și monta cu animale care nu au certificate ce atestă starea de sănătate a acestora.  Totodată, orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp.