Cum alegem corect pepenii verzi și galbeni? ANSA recomandă

Sezonul pepenilor verzi și galbeni este în toi, de aceea Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să fie prudenți la cumpărarea acestora.

”Cetățenii sunt îndemnați să nu procure produse de la persoanele fizice care practică comerțul stradal, din motiv că aceștia nu dețin acte permisive, documente ce atestă calitatea, inofensivitatea și proveniența fructelor, și nu sunt respectate normele elementare de igienă. De asemenea, pepenii verzi/galbeni nu trebuie să prezinte urme de putregai sau să fie alterate, pentru că în acest caz devin improprii consumului, să nu dețină urme de prezență a dăunătorilor și să fie uniforme ca aspect, fără miros, gust impropriu și fără surplus de umezeală. În același timp, pata galbenă a pepenelui verde localizată din partea opusă a codiței, trebuie să fie neapărat galbenă, nicidecum verde sau albă, în caz contrar ar însemna că pepenele verde a fost cules prea repede și nu este copt. Coaja nu trebuie să fie moale, ceea ce ar indica că fructul e prea copt.”

ANSA reamintește consumatorilor că sunt în drept să solicite de la comercianți prezentarea unor documente ce atestă inofensivitatea pepenilor verzi/galbeni expuși spre vânzare sau certificat de calitate emis de către producători în baza buletinului de încercări obținut de la un laborator acreditat.