Cultivarea castraveților în sere – recomandările specialiștilor

Cultivarea de castraveți poate fi profitabilă pe termen lung, deoarece aceștia pot fi crescuți pe tot parcursul anului, începând din primăvară, trecând prin vara și până în toamnă. În funcție de sezon, se alege specia, forma și tehnologia de cultivare. Cu toate acestea, pentru a asigura o recoltă bogată, mai ales în contextul schimbărilor climatice, cea mai eficientă metodă este cultivarea castraveților în sere și alegerea celor mai rezistenți hibrizi.

Fermierul Vladislav Glodeanu din comuna Mănoilești, raionul Ungheni, și specialistul principal în legumicultură al companiei „Vadalex-Agro”, Iurie BEGAL, ne-au dezvăluit mai multe tehnici de cultivare a acestei plante legumicole.

 

Agronomul a împărtășit sfaturi utile atât fermierilor experimentați, cât și celor aflați în stadiile incipiente ale cultivării castraveților.

Iurie BEGAL, specialist principal în legumicultură „Vadalex-Agro”: „Dacă nu aveți încălzire nici nu vă apucați de creșterea castraveților. Vreți o sămânță calitativă – apropiați-vă de magazinele autorizate care o să vă dea o sămânță calitativă pentru zonă, pentru suprafață, pentru tipul de seră pe care o aveți și dragoste. Dragoste față de plantă. Dacă aveți dragoste față de plantă și iubire, și apă calitativă, atunci se poate de crescut castraveți buni.”

La rândul său fermierul, Vladislav GLODEANU a menționat că o cheie a succesului în cultivarea castraveților este apa calitativă. Recomandarea vine din propria experiență, deoarece în raionul Ungheni concentrația de săruri în apă este înaltă, ceea ce poate afecta recolta.

Valdislav GLODEANU, fermier, comuna Mănoilești, raionul Ungheni: „Recomandarea mea este – pentru a implementa această cultură, special castraveții, în primul și în primul rând, trebuie să avem apă. 70 de procente din castravete asta-i apa. Dacă nu avem apă calitativă nici nu are rost și în dependență de situația la fiecare gospodărie, fiecare locație, localitate – faci analiză la apă. În baza ei trebuie să decidă producătorul care cultură merge. Merg roșiile, merg castraveții, merge ardeiul, merg culturile multianuale și tot așa mai departe.”

Iurie BEGAL, specialist principal în legumicultură „Vadalex-Agro”: „Le dorim la toți consumatorii să procure de la legumicultorii noștri locali marfă. Să susțină producătorul autohton, pentru că asta este destul de mult lucru și foarte multe cheltuieli. Trebuie de susținut și în preț, pentru ca să crești un kilogram de castraveți trebuie să depui dragoste, efort și o bună parte din surse financiare, deoarece să încălzești toată suprafața asta trebuie cantitate de energie. Eu vă doresc succes și multă roadă.”

Spre deosebire de castraveții cultivați în câmp, calitatea acestora în sere este îmbunătățită din punct de vedere estetic, obținându-se castraveți mai drepți, fără forme curbate. De asemenea, castraveții plantați în sere și solarii se practică în mai multe cicluri. Este vorba de o recolă de până la 220 de tone la hectar, în ciclul I și până la 80 de tone la hectar, în ciclul II.

 

Astfel investiția în cultivarea castraveților în spații protejate poate fi o decizie inteligentă pentru fermieri, aducând beneficii pe termen lung și contribuind la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.