Cu tancul… La plimbare

De câteva zile, la frontiera dintre Rusia și Ucraina, situația este tot mai tensionată. Mai multe surse au raportat că trupe militare rusești înaintează spre granița cu Ucraina și către Crimeea, pe care rușii au anexat-o în martie 2014.

„Eu consider că rușii nu trebuie să-și bage nasul în Ucraina, fiindcă este o țară separată și independentă. Oare Putin nu are pe ce cheltui banii, decât pe armata pe care o ține la hotar cu Ucraina. Hrăniți mai bine oamenii voștri, faceți drumuri, dar nu pe acea gașcă de oameni care fac intenționat tensiuni în Ucraina.”

„În primul rând ar afecta securitatea Republicii Moldova, ca aliați, parteneri și buni prieteni, trebuie să ne mobilizăm forțele și să-i susținem.”

„Nu cred, lumea e civilizată și astăzi războaiele nu sunt așa cum credem noi, sunt așa tehnologii că mai bine nici nu vorbim de ele. Ei vorbesc ca să sperie lumea, dar un război nu poate fi, mai cu seamă cu rusul.”

Analiștii politici de la Chișinău sunt de părere că ar trebui să ne alarmeze tensiunile din țara vecină.

„Desigur trebuie să ne îngrijoreze, așa cum îngrijorează toată Europa, toată lumea și Statele Unite. Evident că nu este un lucru bun ceea ce face Rusia în cazul de față, dacă ea vrea să rezolve în acest fel niște probleme interne, nu este bine. Iar dacă urmărește să amenințe Ucraina, iarăși nu corespunde normelor internaționale. Trebuie să ne îngrijoreze fiindcă avem și noi trupe ruse sub coaste, dincolo de Nistru și chiar aici la Tighina,” afirmă Nicolae Negru, analist politic.

Mobilizări de trupe rusești au fost observate nu doar la frontiera estică a Ucrainei, ci și în stânga Nistrului.

În Transnistria, Rusia dispune, oficial, de un efectiv de aproximativ 1.700 de militari, în principal în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse.

„Eu cred ca e un joc geo-politic, nu văd de ce ar trebui să ne facem griji. Atâta timp cât Chișinăul nu a controlat niciodată Transnistria, de jure și nici de facto.”

„E foarte periculos pentru toată lumea, de fiecare data mișcarea militară din fiecare țară e periculoasă pentru vecini, pentru noi ca țara Republica Moldova și pentru Ucraina.”

„Desigur că reprezintă un pericol, îi vedem cum se antrenează tot timpul și trec Nistrul. Acolo nu este numai o armată de până la 2000 de soldați, dar și un depozit enorm, forțele paramilitare ale separatiștilor care sunt coordonate de Rusia. Așa ca, în cazul unui conflict cu Ucraina, ne putem pomeni atacați și noi,” declară Nicolae Negru, analist politic.

Ucraina își dorește să devină cât mai curând membru NATO. Președintele Volodimir Zelenski a cerut conducerii Alianței să urgenteze procedura de aderare a Ucrainei.

Totodată, analiștii politici spun că Putin se confruntă acum cu două mari provocări: alegerile parlamentare, care vor avea loc în luna septembrie, și protestele ample în susținerea opozantului Alexei Navalnîi.