Cu situația din țară, brazii noștri sunt exportați în România

Sărbătorile de iarnă sunt de neimaginat fără un brad, așa că, în această perioadă, ei sunt la mare căutare. În cel mai mare ocol silvic din țară, situat în apropierea municipiului Bălți, pomii de Crăciun sunt pregătiți pentru comercializare. De aici, vor ajunge în piețe în jur de patru mii de brazi. Pentru a prelungi durata de viață a acelor, pomii sunt vânduți în ghiveciuri. O parte din conifere deja au fost exportate în România, relatează TVN.md.

În pepinieră se cultivă aproximativ 15 hectare de molid albastru, molid verde și molid sârbesc. Producătorii ne asigură că prețurile nu s-au schimbat față de anii precedenți.

Aurelia Pușcaș, administrator, ocol silvic: „Bradul verde, obișnuit este destinat tăierii de la doi metri în sus. 150 de lei- simplu, iar în ghiveci costă de 420 de lei. Molidul albastru este mult mai scump, un metru – 680 lei. Avem și de 15 mii lei. Au deja șase metri înălțime, sunt pufoși E multă muncă. Săpăm totul cu mâna, și dacă pentru un brad de un metru durează 10-15 minute, atunci pentru un copac de șase metri durează 4-5 ore.”

Administratorul pepinierei spune că în ultima vreme, vânzările pe piața locală au scăzut foarte mult.

Aurelia Pușcaș, administrator, ocol silvic: „Din cauza pandemiei, vânzările, clar lucru, au scăzut. Dar am decis să lucrăm mai mult pentru export. Prin urmare, anul acesta am trimis o mulțime de culturi în România, inclusiv și brazi de Crăciun. Acolo nu există molizi albaștri de această mărime, iar românilor le plac foarte mult.”

Dacă anul trecut, oamenii optau mai mult pentru molid albastru, acum e mai căutat cel verde.

Aurelia Pușcaș, administrator, ocol silvic: „Aici avem un molid verde. Acele lui sunt moi, de culorare verde deschis. Iar aici e un molid sârbesc. Se deosebește prin ace cenușii și conuri mici.”

Cumpărătorii angro vin din toate regiunile țării, pentru a cumpăra brazi. La dorința copilului său, acest bălțean alege un brad în ghiveci. După sărbători, familia vrea să planteze copacul în curtea casei.

„Vreau să o țin în viață, ca să putem împodobi anul viitor. Miroase a sărbătoare. Copilul vrea unul viu anul acesta. Mi-a spus să comand unul care miroase, nu plastic, artificial.”

Dacă unii locuitori din Bălți au împodobit deja pomul de sărbătoare, alții așteaptă târgul de Crăciun.

„Întotdeauna luăm naturale, mici. Vecinul face compoziții, decorează. Vor veni nepoții, trebuie să punem cadouri sub brad. Natural, aroma, noul an se simte mai mult.”

„Un brad viu poate trăi maxim o săptămână, apoi va începe să se ofilească. Sunt multe gunoaie. Iar cel artificial, l-ai împodobit, l-ai scos, mai simplu. Terminăm sesiunea la universitate, și vom împodobi.”

Tăierea ilegală a arborilor se pedepsește cu o amendă de până la 2,5 mii de lei, pentru persoanele fizice și până la 25 de mii de lei, sau muncă în folosul comunității, pentru persoanele juridice.