Consumul ouălor pe timp de caniculă – risc de infestare cu bacterii periculoase

Perioada caniculară reprezintă un risc de infestare a ouălor cu bacterii periculoase, dacă sunt păstrate la temperaturi ridicate. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează consumatorii că acestea trebuie comercializate din locuri autorizate și păstrate la temperaturi între +5 și +18 grade Celsius.

Înainte de a procura și a consuma ouăle, cetățenii sunt îndemnați să verifice termenul de valabilitate al acestora, care constituie 28 de zile de la data ouatului. Totodată, importantă este și categoria de calitate, care este marcată cu litera A, reprezentând ouăle proaspete, și categoria B, ouăle care sunt declasate din punct de vedere al calității. De asemenea, ouăle se clasifică și după categorii de greutate: mici, medii, mari și foarte mari. La fel, înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate pentru ca bacteriile de pe coajă să nu pătrundă în produsele culinare.

Totodată, ouăle învechite se recunosc după coaja lucioasă, albușul care este aproape lichid, gălbenușul care este lipit de coajă sau vărsat în albuș și mirosul strain.

Instituția precizează că gospodarii care întrețin până la 200 de păsări, pot comercializa ouăle în piețele agricole, deținând un carnet de sănătate, care se eliberează gratuit de către medicii veterinari ai ANSA. Fiecare consumator este în drept să solicite acest document de la vânzătorii de ouă.