Chișinăul va procura electricitate de la Cuciurgan și în iunie

Chișinăul va asigura, în luna iunie, 92 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Energocom anunță că 6% din necesarul de electricitate va fi produs de centralele electrice cu termoficare urbane și de producătorii de energie din surse regenerabile, iar alte 2% vor fi achiziționate de pe OPCOM pentru acoperirea, în special, a consumului în orele de vârf.

Conform prognozei pentru iunie, necesarul consumatorilor de pe malul drept al Nistrului constituie aproximativ 334 613 MWh.

Amintim că, în octombrie 2023, Chișinăul a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), până la sfârșitul anului 2024. Autoritățile anunțau atunci că Chișinăul va procura cea mai mare parte din necesarul de energie electrică din stânga Nistrului, la un preț de 66 dolari per MWh.

La sfârșitul lui aprilie, autoritățile anunțau despre o a treia linie aeriană de înaltă tensiune care va conecta Republica Moldova de România și care va fi construită cu sprijinul USAID. Conexiunea se va face între stațiile electroenergetice Strășeni și Gutinaș, iar linia aeriană va avea o lungime de 190 de kilometri. Un Memorandum de Înțelegere pentru construcția porțiunii moldovenești a liniei de înaltă tensiune a fost semnat, la Strășeni, de ministrul Energiei, Victor Parlicov, și administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman.

Oficialul preciza atunci că, trei ani în urmă, Republica Moldova era total dependentă de gaze rusești și de infrastructura energetică din stângă Nistrului.

Victor Parlicov, ministrul Energiei: „În toată această perioadă am fost dependenți și din punct de vedere a gazelor și din punct de vedere a energiei electrice indirect de Federația Rusă. În doar trei ani, și este un exemplu în UE, am reușit să ajungem cu dependență de la 100% la 0% pentru teritoriul pe care îl controlăm, tot ce ține de gaze”.

Potrivit oficialului, către sfârșitul anului 2028, Republica Moldova se va putea integra și în piața energetică europeană, prin piața română.

Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Fără această colaborare, fără această deschidere, fără acest sprijin politic necondiționat pe care Bucureștiul l-a avut întotdeauna față de Republica Moldova, și în special cu parcursul european al Republicii Moldova, nu am fi putut să atingem acea viteză pe care o avem astăzi de realizare a proiectelor infrastructurale, de asigurare a securității și de a obține niște prețuri mai favorabile pentru consumatorii noștri. Mulțumesc României, mulțumesc poporului american pentru sprijin, pentru că, până la urmă, sunt banii plătitorilor de taxe și asta trebuie să înțelegem”.

Precizăm că alte două linii electrice aeriene pentru interconectarea energetică dintre România și Republica Moldova vor fi date în exploatare în următorii ani. Este vorba de liniile de înaltă tensiune Bălți-Suceava și Isaccea-Vulcănești-Chișinău.