Catastrofă umanitară fără precedent, în Fâșia Gaza

Războiul dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza a declanșat o catastrofă umanitară care a dus la lipsa celor mai elementare produse de primă necesitate. Unii dintre cei mai afectați sunt bebelușii, copiii mici și părinții lor, scutecele și laptele praf fiind fie greu de găsit, fie ajungând la prețuri inaccesibile. Însă o mică fabrică din Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, oferă o salvare familiilor care se confruntă cu dificultăți economice, oferind scutece la prețuri accesibile.

MAYSAA QATATI, managerul fabricii: Ideea ne-a venit de la nevoile oamenilor de pe piață. Oamenii căutau scutece și nu le găseau. Stăteau la coadă în magazine și îi cumpărau la un preț foarte mare. Nu putem ține pasul cu cererea mare. Pregătim 500 de bucăți în fiecare zi, ceea ce pot face croitoresele noastre, și nu putem ține pasul, deoarece prețul este mai ieftin decât cel de pe piață. Pachetul de Pampers se vinde cu aproximativ peste 70 de euro. Noi îl vindem cu 10 sau 5 euro, ceea ce oamenii își pot permite.” 

Inițiativa a devenit rapid o piatră de temelie pentru comunitate, abordând problema lipsei acute și a prețurilor ridicate ale scutecelor pentru copii.

IMAD ABU ARARA, cumpărător: Am venit astăzi la fabrică și am auzit că aceasta oferă Pampers la prețuri mai mici. Din cauza războiului și a asediului, costul scutecelor a devenit foarte mare. Un pachet costă peste 50 de euro, iar bucata costă 1,30 cenți. Oamenii nu își pot permite. Această fabrică este o alternativă la această problemă și este mult mai ieftină. O puteți obține cu 26 de cenți bucata.”

Conflictul dintre Hamas și Israel s-a soldat cu peste 28.600 de palestinieni uciși, predominant femei și copii, potrivit autorității sanitare din Gaza, și cu strămutarea a aproximativ 85% din populație. Această realitate a aruncat teritoriul într-o situație dezastruoasă, cu lipsuri de alimente și apă care pun în pericol viața oamenilor, după cum au raportat agențiile ONU.