Căpșunele noastre vor ajunge la ruși

Pe lângă gustul inconfundabil și aroma cunoscută, căpșunele se numără printre fructele cu un conținut ridicat de vitamine și minerale. Însă pentru a fi recoltate, trebuie să fie bine coapte. Fructele sunt destul de fragile așa că trebuie să fie culese cu grijă.

„La moment aici se fac lucrări de recoltare a căpșunului, este o roadă foarte bună doar că condițiile climaterice ne cam încurcă la recoltă, nu putem să ne luptăm cu natura. ”

Anatol Vulpe, agronom, s. Sadova

Nu este disponibilă nicio descriere.

Ca să reziste mai mult timp pentru a fi exportate, căpșunelor trebuie să le fie păstrată codița. De asemenea, nu se recoltează dacă sunt ude, mai ales dacă intenționați să le depozitați.

„În primul rând se cere o calitate pentru că căpșuna merge atât pe piața internă  dar o bună parte merge la export, o exportăm pe piața  Rusiei.” 

Anatol Vulpe, agronom, s. Sadova

Ploile însă au stricat din roada de căpșune din acest an.

„Merge recoltarea apoi tratarea foarte multă marfă se strică.”

Anatol Vulpe, agronom, s. Sadova

„Ploile ne-au dat mari bătăi de cap pentru că jumătate din roadă o dăm în râpă și ne pare rău desigur de munca noastră și de bani care o muncim de toate zilele.”

Anatol Vulpe, agronom s. Sadova

Ca să ajungă în câmp pe timp de ploaie agricultorii au nevoie și de tehnică specială pentru a transporta atât zilierii cât și marfa.

„Cu această mașină militară duceam oamenii în câmp pentru că nu puteam răzbate prin noroi. Zece zile la rând au fost ploi și asta ne-a fost scăparea ca să culegem roadă.”

Pe lângă toate problemele existente se mai adaugă și cea cu zilierii. Oameni să lucreze sunt tot mai puțini. Astfel pentru a aduce 100 e necesar să îi adune din 3 sate.

„Într-o zi pot fi 100 de oameni, iar a doua zi zilierii pot să spună că vor veni la lucru și să nu vină și deja ai 50 de oameni. Asta e o catastrofă închipuiți-vă după ploi câtă roadă se aruncă ,cu asta nu poți face nimic, hrănim peștii.” 

Anatol Vulpe, agronom s. Sadova

Sunt și dintre cei care lucrează la căpșune de mulți ani și spun că-și fac munca cu dedicație acasă.

„Am deja  8 ani de când lucrez aici  de la prășit până la pus paiele pe jos, aranjăm normal producția, suntem mulțumiți de ceea ce este. Cam salariu e mic dar suntem mulțumiți și de asta

„Sunteți mulțumiți de condițiile oferite zilierilor?”

”Noi suntem mulțumiți pentru că de cât să pleci peste hotare totuși este mai bine să lucrezi aici acasă, oamenii au depus o muncă foarte mare ca să aibă roada aceasta.”

„Suntem mulțumiți pentru că dacă nu avem unde să muncim în altă parte.”

”Este ușor să găsești un loc de muncă la noi în țară?

”La noi în țară este foarte greu mai ales pentru cei ce trăiesc la sat. Dacă noi mai avem unde merge la lucru și lucrăm așa cum este  da pe urmă dacă nu avem de lucru stăm. Vrem să lucrăm dar nu avem unde.”

La piață un kilogram de căpșune costă în medie 15 lei. În supermarketuri prețurile sunt mai mari, însă nu putem fi siguri că sunt autohtone.

 

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.