Avizul de vânătoare la frontiera moldo-română este obligatoriu

Avizul pentru desfășurarea vânatului în zona de frontieră moldo-română este obligatoriu, chiar și pentru pentru persoanele care locuiesc permanent în zona de frontieră. Acest document se eliberează de către Poliția de Frontieră, informează IPN.

Precizările au fost făcute de către ofițerul Direcției regim și ordine publică al Poliției de Frontieră, Tatiana Cîrlig, privind regulile de desfășurare a acțiunii de vânătoare în zona de frontieră. Avizul pentru vânătoare în zonă nu exclude obligația deținerii permisului de acces în zona de frontieră.

La eliberarea avizului persoana trebuie să prezinte cererea, lista participanților la vânătoare, originalul și o copie a actului de identitate al fiecărui participant, al carnetului de vânător, autorizației sau permisului de vânătoare. La fel, este necesară prezentarea permisului de port armă, a copiei certificatului de înmatriculare a mijlocul de transport care va fi folosit la vânătoare și pașaportului câinelui de vânătoare. În cazul în care se planifică o ședință de vânătoare în grup, colectivă, cereri și seturi de documente pentru participanți pot fi depuse către un reprezentant al grupului.

Termenul de examinare a cererii este de cinci zile lucrătoare. Persoana care a obținut avizul va putea vâna doar după ce va fi efectuat instructajul de către conducerea sectorului Poliției de Frontieră. Avizul este valabil doar la prezentarea actului de identitate a persoanei. Sezonul de vânătoare în Republica Moldova se desfășoară în perioada 21 septembrie-15 ianuarie 2023.

Conform deciziei din 15 septembrie a Comisiei pentru Situații Excepționale, vânătoarea va fi permisă exclusiv pe terenurile deschise, în limitele cotelor de recoltare aprobate pentru sezonul de vânătoare 2022-2023. Vânatul în apropierea frontierei cu Ucraina este interzis. Tragerea și aflarea cu arma încărcată se interzice la o distanță mai mică de 10 km de la frontiera de stat cu Ucraina, precum și la o distanță mai mică de 2 km de la periferiile municipiilor Chișinău și Bălți și zona de securitate cu regiunea transnistreană și de 1 km de la periferia oricăror altor localități.