Au plantat 26 de mii de puieți de salcâm

Locuitorii satului Cîrnățeni din raionul Căușeni au plantat 26 de mii de puieți de salcâm. Astfel, peste 60 de cetățeni din localitate s-au mobilizat și au decis să transforme un câmp aflat în paragină în fâșie forestieră, menționează Studio-L.

„Vrem să facem ca localitatea noastră să fie verde. Acestea sunt terenuri degradate, vedeți unde ne aflăm, cum arată ele, sperăm să avem pădurea noastră. După anul 2023, când a fost problema cu lemnele, toți locuitorii satului întrebau de lemne.”

Terenul pe care au fost plantați puieții a fost pregătit cu câteva zile înainte de autorități. Acesta a fost nivelat, trase liniile, săpate rândurile.

„Ne-am adunat de la mic la mare. Avem multe hectare plantate, deja de trei ani sădim copaci. Totul pentru viitorul nostru, ca să avem o atmosferă curată și un viitor mai bun.”

„Lumea lucrează și sădește, sperăm că pădurea va fi la fel de frumoasă ca ziua de astăzi.”

„Punem copaci, facem un bine pentru satul nostru. Mulțumim oamenilor că sau consolidat și fac toate aceste lucrări.”

Potrivit autorităților locale, 23 000 de puieții au fost cumpărați cu ajutorul surselor financiare oferite de Suedia, iar alți 3500 de puieți au fost procurați de Primăria Cîrnățeni.  Costul total al lucrărilor de împădurire fiind de 135 de mii de lei unui puiet fiind de 30 de lei. În prezent, suprafața împădurită a Republicii Moldova ocupă 11 la sută din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37 la sută.