ASP a îmbunătățit mai multe servicii ce vizează domeniul examinării auto

Contestațiile pentru obținerea permisului de conducere vor putea fi depuse în 30 de zile și nu în doar trei, cum era anterior. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Agenției Servicii Publice. Potrivit lor, în același timp, vor fi îmbunătățite și alte servicii ce vizează domeniul examinării auto. Acestea au drept scop să pună în practică directivele și standardele europene.

MIRCEA EȘANU, directorul Agenției Servicii Publice: „Au fost operate mai multe schimbări la actele normative care vizează comisiile de examinare a contestațiilor. Pentru prima dată vom avea, în aceste comisii, reprezentanți din partea școlilor auto și mediului academic. Totodată, anunțăm că, deschidem două locații noi din care vor porni examinările în municipiul Chișinău. Una amplasată pe Calea Ieșilor și cealaltă în zona Rîșcani, în proximitatea Universității Tehnice.”

În același timp, perioada de depunere a contestațiilor, în cazul în care candidatul la obținerea permisului de conducere nu este de acord cu rezultatele obținute, a fost majorată de la trei până la 30 de zile, iar cererea va fi putea fi completată online.

IURIE CRISTEA, director adjunct al Agenției Servicii Publice: „Asta din cauza că, cel care depune contestarea ar trebui, mai întâi, să descarce imaginea video, să vadă dacă merită să depună contestarea ori acest proces de descărcare, de vizualizare, de consultare cu un profesionist durează și atunci noi nu ne încadrăm în trei zile.”

O altă noutatea este înnoirea parcului de automobile. Toate fiind echipate cu patru camere de supraveghere audio și video.

IACOV ZAVTUR, șeful Departamentului Examinare Auto: „Pentru categoria A1, A2 au fost procurate, în total, șase motociclete. Pentru categoria AB au fost procurate 12 automobile dintre care nouă cu cutie mecanică și trei cu cutie automată. În premieră pentru Agenție, 10 automobile urmează să fie repartizate către Centrele de Examinare din municipiile Comrat, Cahul, Orhei, Ungheni, Edineț, Bălți și orașul Căușeni.”

Condiții mai confortabile au fost create și pentru cei care vor susține examenul pentru obținerea categoriilor C și D.

IACOV ZAVTUR, șeful Departamentului Examinare Auto: „Pentru categoria C1, C1E au fost procurate două camioane și o remorcă. Pentru categoria D1, D1E au fost procurate două microbuze și o remorcă. De remarcat că, pentru obținerea permisului de conducere de categoriile anunțate D1, D1E și C1, C1E vârsta minimă este de 18 ani. Astfel, aceste persoane pot fi încadrate de la 18 ani în câmpul muncii.”

În ultimii trei ani, Agenția Servicii Publice a investit peste 45 de milioane de lei în modernizarea procesului de examinare la proba practică.