Apa, un lux pentru locuitorii din gaza

Oamenii dintr-o tabără de refugiați din nordul Gaza colectează apă din conductele subterane, disperați să profite de fiecare picătură din lichidul vital, care devine din ce în ce mai rar pe fondul războiului cu Israelul. Un locuitor din Jabaliya a explicat cum au săpat în mai multe locuri pentru apă.

YUSUF AL AYOTI, locuitor: „Obținem apă aici o dată la 15 zile, o folosim pentru baie și gătit. Pentru gătit trebuie să o fierbem pe lemne de foc, deoarece nu avem gaz. Presiunea apei este foarte slabă, iar apa este murdară, copiii noștri sunt inflamați, iar dinții lor sunt erodați din cauza apei murdare, există nisip în ea, după cum puteți vedea. Trebuie să săpăm pentru a face rost de apă, iar nivelul de salinitate este foarte ridicat în ea, după cum puteți vedea, unele recipiente sunt pentru gătit, iar altele sunt pentru baie, părul copiilor noștri cade din cauza apei murdare.”

Oamenii se plâng că ajutoarele umanitare nu mai ajung în zonă, iar apa pe care o folosesc le îmbolnăvesc copii.

NABIL DARDONEH, locuitoroare: „Suntem plini de boli din cauza acestei ape, este total nepotabilă cine spune că ar trebui să bem din această apă nepotabilă? Și toată lumea vede acest lucru, de ce ne ignoră? Nu suntem noi ființe umane? Când moare o pisică sau un câine, întreaga lume îl plânge, iar noi suntem oameni uciși cu miile și nimeni nu face nimic.

UM AHMAD OBAID, locuitoare: „Pentru ca copiii noștri să nu se îmbolnăvească, luăm apa din subteran, apoi o filtrăm și o punem pe foc, deoarece nu avem combustibil în Gaza și este chiar greu de găsit lemn de foc. Astfel, fierbem apa din subteran pentru ca copiii noștri să poată bea, deoarece majoritatea copiilor sunt acum bolnavi din cauza apei contaminate și a apelor reziduale, deoarece atacurile evreilor pe străzi și în case nu au lăsat nici canalizare, nici apă potabilă.”

Războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza, declanșat de atacul din 7 octombrie al grupării militante asupra sudului Israelului, a provocat distrugeri fără precedent în mica enclavă de coastă și a declanșat o catastrofă umanitară care a strămutat cea mai mare parte a celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza și a împins mai mult de un sfert din populație în foamete, potrivit ONU. Războiul a ucis peste 26.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, și a rănit alți peste 64.400, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.