ANRE vine cu atenționări: Cea mai importantă măsură de prevenire a electrocutărilor este respectarea regulilor de securitate electrică

În contextul cazului de electrocutare dintr-un parc al municipiului Chișinău, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vine cu o serie de recomandări privind comportamentul cetățenilor față de instalațiile electrice. Acesta este esențial pentru evitarea pericolelor de electrocutare acasă, dar și în spațiile publice.

Astfel, în cazul observării unor conductoare electrice deteriorate care atârnă la sol sau agățate pe copaci, apropierea la o distanță mai mică de 8 metri și atingerea acestora este interzisă. În același timp, apelul către Serviciul 112, marcarea locului periculos, dar și asigurarea pazei acestuia până la intervenția serviciilor speciale, sunt necesare. Totodată, este important să se evite intrarea pe teritoriul stațiilor electrice, atingerea și urcarea pe stâlpii liniilor electrice și în copacii din apropierea acestora, în special pe timp de ploaie. De asemenea, indicatoarele ce semnalează pericol de electrocutare trebuie luate în considerare.

Așadar, cea mai importantă măsură de prevenire a electrocutărilor atât în condiții casnice, cât și față de rețelele electrice de distribuție, este respectarea cu strictețe a normelor şi regulilor de securitate electrică.