Animale salvate din ruine, în Chile

Printre munții de moloz și mașini arse, după incendiile care au ucis peste 120 de oameni în Chile, rătăcesc câini și pisici, pe străzile acoperite de cenuşă. Oamenii își caută cu disperare animalele de companie, iar veterinarii fac tot ce pot ca să le salveze. Unii câini schiaună în spatele porților unde au ars casele stăpânilor, unii așteaptă pe străzi cu speranță, iar alții se hrănesc cu mâncarea lăsată de oameni pe străzi, pentru ei.

PATRICIO, proprietar al Moller: „Excelent. Sunt o mulțime de câini mici care au nevoie de aceste lucruri, se plimbă și aceasta zona arsă este plină de sticlă, totul este încă fierbinte, așa că labele câinelui meu au fost arse.”

Zeci de veterinari s-au mobilizat pentru a salva câinii și pisicile care au avut de suferit în urma incendiilor.

SABRINA JARA, medic veterinar: „Am început ieri, cred că în jur de 25 de câini pe zi. Da, în jur de 25 sau 30. În principal pe câmp, pentru că în centru sunt încă mulți oameni, dar oamenii nu se pot muta din casele lor. Așa că am descoperit că cel mai bun mod de a ajuta este să mergem din casă în casă. Există arsurile de pe lăbuțe pe care le au cățeii, iar pisicuțele au probleme respiratorii, așa că respirarea constantă a acestui fum nu este vizibilă, dar au totuși dificultăți de respirație.”

Nicolas Escobar, directorul veterinar al universității, a declarat că la clinică au ajuns mai mult de 100 de câini, pisici și iepuri, de vineri când s-au extins incendiile, le-au fost tratate arsurile, li s-a pus oxigen și unii dintre aceștia au fost salvați. Escobar a spus că clinica a tratat animale de companie și în timpul altor incendii, dar focul de acum, cel mai mare dezastru natural din Chile din ultimii ani, nu a semănat cu nimic din ce a văzut vreodată