Angajații Lufthansa, în grevă. Care este motivul

Greva angajaţilor Lufthansa aruncă în HAOS aeroporturile din Germania. Personalul de la sol din cadrul companiei aeriene a început miercuri o mişcare de protest. Greva sporeşte presiunile asupra negocierilor salariale şi provoacă dificultăţi călătorilor din cea mai mare economie europeană, afectată deja de protestele angajaţilor din domeniul feroviar şi al transportului public.

MICHAEL NIGGEMANN, director de resurse umane Lufthansa: „Această escaladare timpurie, după doar două întâlniri, cu o grevă de avertisment de 27 de ore, chiar înainte de a negocia efectiv o ofertă în favoarea noastră, asta este amar. Zeci de mii de persoane care nu se pot prezenta la întâlniri, care nu pot participa la o sărbătoare în familie, care nu pot merge într-o vacanță de mult timp economisită. Este trist pentru clienții noștri.”

Compania aeriană germană a precizat că aproximativ 100.000 de pasageri vor fi afectaţi de mişcarea de protest care a început miercuri la ora patru dimineața şi va dura până joi la ora 07:10. De asemenea, biletele pentru zborurile interne din Germania vor fi convertite în vouchere pentru călătorii pe calea ferată, a informat Lufthansa. Pasagerii s-au arătat nemulțumiți de decizia celor de la Lufthansa.

„Este în regulă să vă apărați drepturile, dar de multe ori sunt afectați oamenii obișnuiți, care poate au economisit timp de multe, multe luni pentru un zbor care nu mai poate avea loc acum.”

„Este enervant, dar vreau să spun că este la fel cu mecanicii de tren și așa mai departe. Poți înțelege asta în anumite locuri. Cu toate acestea, totuși, tot ai neplăcerile.”

Acţiunea sindicatului Verdi a vizat aeroporturile din Frankfurt şi Munchen, unde vor opera doar 10% – 20% din zborurile Lufthansa, precum şi aeroporturile din Berlin, Hamburg şi Düsseldorf. Sindicatul Verdi cere o majorare salarială de 12,5% pentru aproximativ 25.000 de angajaţi, sau cel puţin 500 de euro mai mult pe lună în următoarele 12 luni, plus o plată unică de 3.000 euro pentru compensarea inflaţiei. Sindicatul susţine că majorarea salarială este justificată de scumpirea costului vieţii şi programul de lucru încărcat creat de deficitul de personal.

MARVIN RESCHINSKY, purtător de cuvânt Sindicatul Verdi: „Angajații de la Lufthansa arată astăzi că nu funcționează atunci când un angajator semnalează un refuz total de a negocia la masa negocierilor. Și de aceea avem nevoie de această grevă – pentru a mișca angajatorul.”

Ultima dată când personalul de la sol de la Lufthansa a intrat în grevă a fost în luna iulie 2022, cu prilejul precedentei runde de negocieri colective, când traficul aerian a fost serios perturbat.