Agricultorii au reluat protestele
Agricultorii au reluat protestele în Piața Marii Adunări Naționale. Sute de fermieri s-au adunat în fața Guvernului pentru a cere autorităților să nu ridice taxa pe valoare adăugată de la 8 la 12% și compensații la cea de a doua grupă de cereale.
„Noi nu cerem ceva extraordinar, noi cerem minimum ce statul își poate permite, ca noi în primăvară să putem ieși în câmp și să semănăm câmpiile noastre, ca să nu mai riscăm un an. Chiar dacă o să primim ceva suport de la stat, noi, oricum, mergem cu mare risc din nou în noul an agricol. Nimeni nu ne poate garanta că nu vom avea secetă, nu vom avea înghețuri și inundații care persistă în fiecare an într-o zonă sau alta a republicii”, a declarat director executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, VASILE MÎRZENCO.
Potrivit protestatarilor, nimeni din autorități nu a lua legătura cu producătorii pentru a le propune careva soluții.
Luni, mai mulți fermieri au avut însă o întâlnire cu Secretarul de Stat de la Ministerul Agriculturii Mihail Machidon, care le-a spus că până acum au fost găsite resurse financiare în sumă de 60 de milioane de lei, bani, care ar fi prea puțini pentru acoperirea cheltuielilor suportate.
„60 de milioane, acestea sunt în jur la 150, până la 200 de lei la hectar pentru porumbul compromis de secetă. Cheltuielile la un hectar, am spus de mai multe ori, sunt cinci, șase, șapte mii de lei per hectar, în funcție de tehnologia pe care o aplică agricultorul. Eu am cheltuit șase mii la hectar și el mă ajută cu 200 de lei și să mă duc să semăn în primăvară iar? De unde să iau acești bani ca să însămânțez hectarul de porumb din nou?”, se revoltă VASILE MÎRZENCO.
Gheorghe a venit din raionul Căușeni. El administrează o suprafață de circa 100 de hectare de teren, pe care crește cereale și viță-de-vie. Agricultorul recunoaște că este la limita disperării și nu este sigur că în următorul sezon va mai putea să prelucreze pământul.
„Am rămas cu un credit de doamne ferește și nimic în buzunar. În primăvară nu am cu ce ieși în câmp. Tractoarele s-au uzat și le-am terminat, de semințe nu avem, motorina o scumpit-o și pentru ce să mai stai acasă? A rămas să îmi iau geanta și să plec. Suntem opt copii în familie și am rămas doar eu acasă”, spune fermierul.
Manifestanții spun că dacă revendicările lor vor fi ignorate în continuare de către oficiali, vor continua protestele.
„Noi planificăm pentru joi protest în fața Parlamentului și vom face apel către fermieri și facem apel chiar și pentru locuitorii capitalei să vină să ne sprijine, pentru că politica pe care ei o promovează va duce la scumpiri de produse alimentare inevitabil și îi va afecta pe toți cei care acum merg prin Chișinău și spun că noi perturbăm circulația”, adaugă VASILE MÎRZENCO.
Agricultorii au încercat să intre în clădirea guvernului cerând demisia acestuia. Însă, zeci de polițiști au format un cordon pe scările instituției și nu le-au permis accesul.
La un moment dat, protestatarii au scos tractoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare, astfel împiedicând circulația mașinilor. Dar tehnică agricolă a fost blocată de echipajele oamenilor legii.