A expirat acordul privind exportul de cereale ucrainene. Care sunt alternativele?

Comunitatea internațională trebuie să „găsească pârghia” pentru a transporta cerealele din Ucraina pe piața globală fără Rusia, a mărturisit șeful Asociației Ucrainene pentru Cereale, Nikolai Gorbaciov, afirmă CNN.

Rusia a refuzat să prelungească acest acord, semnat la 22 iulie 2022 cu Ucraina sub egida ONU și Turcia, denunțând obstacolele în calea comerțului cu produse agricole rusești.

În urma  conversații dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general al ONU Antonio Guterres, cei doi au stabilit să lucreze pentru continuarea transporturilor de cereale din Marea Neagră.

Zelenski a declarat: „Am convenit cu domnul Guterres să lucrăm împreună și cu țările relevante, pentru a reînnoi securitatea alimentară și transporturile de alimente prin Marea Neagră”.

Nikolai Gorbaciov a afirmat că este „sigur că Ucraina poate exporta cereale fără Rusia” dacă i se oferă „sprijin internațional”, după ce Rusia s-a retras din acordul cu cereale la Marea Neagră. Dânsul, susține că comunitatea internațională, țările dezvoltate trebuie să găsească pârghia pentru a transporta cerealele din Ucraina pe piața mondială.

Potrivit lui Gorbaciov, acest sprijin ar putea veni din flota turcă sau garanții de asigurare de la companii. El,  a exclus afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin conform cărora Ucraina nu și-a îndeplinit o parte vitală a acordului cu cereale pentru a se asigura că cerealele sunt exportate în țările mai sărace, numind-o „manipulare”.

Deși 60 la sută din cerealele exportate din Ucraina se deplasează prin porturi europene, aceasta „nu înseamnă că Europa absoarbe aceste cereale ca un consumator final”, a spus el, adăugând că cerealele ucrainene alimentează aproximativ 200 de milioane de oameni din afara țării.