Primăvara va începe cu o campanie națională de împădurire, desfășurată în peste 120 de localități din țară
Opt milioane de puieți, în peste 120 de locații din întreaga țară, vor fi plantați în campania de împădurire de primăvară. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu cu două zile în urmă, în localitatea Geamăna, unde s-a lansat Campania de împădurire “Generația Pădurii”. Oficialul a precizat că startul campaniei naționale de împădurire va începe pe 1 martie, în localitatea Geamăna din raionul Anenii Noi, unde urmează a fi plantați puieți pe o suprafață de 30 de hectare.
SERGIU LAZARENCU, ministrul Mediului:
„Pe 1 martie dăm startul unei inițiative de amploare la Geamăna – plantarea a peste 30 de hectare de pădure. Aceasta nu este doar o acțiune de împădurire, ci un angajament comun pentru un viitor mai verde. Sat cu sat, puiet cu puiet, vom face Moldova mai împădurită. Pe 1 martie, invităm autoritățile publice centrale și locale, sectorul privat, societatea civilă și toți cetățenii care vor să contribuie la protejarea pădurii, să vină la Geamăna, să se implice și împreună să facem o clacă mare și să plantăm păduri, aici, acasă, în tara noastră.”
Acțiunile fac parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a pădurilor „Generația pădurii”, inițiat de Președinta Maia Sandu. Acesta prevede plantarea, în următorii zece ani, a 145 mii de hectare de pădure.
Ministrul Lazarencu a mai menționat că de la începutul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor numărul copacilor plantați acrescut semnificativ, în comparație cu cei tăiați în cadrul lucrărilor silvice. Astfel, pentru fiecare copac tăiat, se plantează alți 12 în loc, iar în anii următori se urmărește creșterea cifrei la 20 de copaci.
Directorul general al Moldsilva, Victor Durbală, precizat că în acest an vor fi transmise înapoi primăriilor primele păduri create în cadrul Programului.
VICTOR DURBALĂ, directorul „Moldsilva”:
„În continuare silvicultorii depun toate eforturile necesare pentru a transforma și alte suprafețe în păduri sănătoase care ulterior le vom transmite APL-urilor. Este important să reamintim că, majoritatea terenurilor care sunt alocate pentru împădurire sunt terenuri degradate, terenuri neproductive, accidentate sau cele care nu sunt bune pentru agricultură, dar prin împădurirea lor, aceste terenuri sunt reintegrate în circuitul de utilitate publică, devenind astfel resurse valoroase pentru comunitățile locale, cât și pentru țară.”
În primii doi ani de la lansarea programului, au fost investiți peste 300 de milioane de lei în activități de împădurire, inclusiv în achiziția de tehnică și utilaje moderne, acțiuni care au contribuit la plantarea 65 de milioane de puieți pe o suprafață de 15 mii de hectare.
Citiți mai mult:
Cum vor fi selectate fermele de prăsilă și ameliorare: noi reguli de la ANSA
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.