Zilele nZEB la Chișinău: inovații în construcții și clădiri cu consum energetic aproape zero

Prima ediție a Zilelor nZEB, ce se vor desfășura la Chișinău în perioada 28-30 noiembrie, va aborda tema eficienței energetice în construcție și vine în întâmpinarea nevoilor și cererii tot mai mari din Republica Moldova pentru construcția clădirilor cu consum energetic zero. Evenimentul va reuni atât specialiști din domeniu, furnizori de soluții și tehnologii, cât și reprezentanți ai mediului academic și ai autorităților publice locale, în incinta Facultății de Urbanism și Arhitectură de la UTM. 

Clădirile la standard nZEB, al căror consum de energie este aproape egal cu zero (nearly Zero-Energy Buildings), reprezintă interes atât pentru specialiști și investitori imobiliari, cât și pentru publicul larg și persoanele fizice, care doresc costuri mici la întreținere, dar și confort.

EMILIAN GRIGORE, fondatorul ZEBRO

„Consider că un viitor sustenabil începe azi. Am fondat Zebro România ca platformă de lobby și inițiative prin care să facem cât mai cunoscut conceptul nZEB: nearly zero energy building. Omenirea și planeta sunt în continuă schimbare. La fel și spațiile în care locuim sau muncim, ne relaxăm sau socializăm. Nu știu cum vor arăta orașele viitorului, dar aș putea spune că mi-aș dori la modul ideal să fie orașe verzi, orașe în care clădirile să producă energie în loc să consume. Orașe cu clădiri sustenabile și cu oameni care construiesc responsabil. Case cu confort sporit și consum de energie scăzut. Cred că promovarea conceptului de clădiri nZEB astăzi, aici, este un pas mic pentru împlinirea acestui vis. Suntem cu toții arhitecții propriilor noastre vise, dar ce frumos este când ne adunăm să fim împreunã arhitecții unui singur vis: un viitor mai sustenabil și mai frumos.”

Vizitatorii vor putea afla de la specialiștii prezenți la “Zilele nZEB” cum pot construi inteligent și prin ce mijloace pot reduce consumul de energie aproape de zero cu ajutorul soluțiilor propuse de expozanți: de la producători de materiale de construcții, termoizolații, tâmplărie, instalații, sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, pompe de căldură și panouri fotovoltaice până la firme de montaj certificate, auditori energetici, profesioniști și producători de case modulare din lemn, metal sau din materiale de construcție alternative.

De asemenea, cei prezenți au oportunitatea de a participa gratuit la seminare, prezentări și workshopuri pentru a afla ce materiale și tehnologii pot folosi, dar mai ales cum pot atinge standardul nZEB.

Evenimentul este organizat  de ZEBRO, România și ZUGRO, Republica Moldova, cu suportul financiar al Programului RECONOMY și susținerea partenerilor EcoVisio, Facultatea de Urbanism și Arhitectură al UTM și Agenția Satoris PR &Digital.