Porumbul românesc în impas: probleme de calitate

Porumbul românesc se confruntă cu dificultăți majore pe piața internațională, recent mai multe nave cu marfă din Portul Constanța fiind refuzate în țările de destinație din cauza problemelor legate de aflatoxină. Chiar și cu o recoltă scăzută în Uniunea Europeană, porumbul românesc nu reușește să se impună, iar prețurile se mențin scăzute, afectate de producția record din Statele Unite, care au început să vândă și în Europa, notează agro-tv.ro.

CEZAR GHEORGHE, expert:

”Astfel, prețul porumbului stagnează în Portul Constanța, are tracțiune din grâu, și vedem un nivel de 195-197 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Însă acest preț mai are un condiment, și anume aflatoxina. Trebuie să notăm că un număr de câteva nave care au plecat din Portul Constanța cu porumb românesc au fost refuzate în destinații și s-au întors în România. Nivelul de aflatoxină depășea normele admise pentru consumul uman și pentru consumul animal”

În timp ce fermierii francezi se confruntă cu o recoltare drastic diminuată din cauza condițiilor meteorologice extreme, Statele Unite capitalizează pe această oportunitate, cu exporturi în UE care depășesc 1 milion de tone. Producția românească, în ciuda scăderilor de cantitate și calitate, se confruntă și cu provocări legate de siguranța alimentară, subliniind necesitatea unei analize atente a standardelor de calitate pentru a putea accesa piețele externe.