Înierbarea: soluția eficientă pentru sol. Povestea de succes a Tatianei Pavliuc cu “Agrodor-Succes”

Într-o perioadă plină de provocări pentru agricultura din Republica Moldova, determinate de condiții meteo imprevizibile, eroziunea solului și dificultăți în realizarea la timp a lucrărilor tehnologice, o antreprenoare din Nordul țării a reușit să obțină rezultate remarcabile datorită implementării unor tehnologii inovative, oferite de către compania „Agrodor-Succes”.

Tatiana PAVLIUC, mereu interesată de noile practice în agricultură, a optat, la recomandarea experților de la „Agrodor-Succes”, pentru înierbarea terenurilor agricole pe care le gestionează.

Tatiana PAVLIUC, gospodăria „Plaiul Bîrlădean”:

“Mă numesc Tatiana Pavliuc, Ne găsim într-o livadă în satul Bârlădeni, raionul Ocnița, în Agrofirma “Plaiul Bârlădeni”. Noi am sădit prima livadă intensivă de tip italian  în 2018. Primăvara am sădit, toamna am semănat iarbă, care are un conținut foarte bun, iarba împreună cu trifoi, anume pentru livadă și am semănat primele 10 hectare. „Agrodor-Succes” este unicul în Republică care aduce așa o componență de iarbă, nu iarbă care se seamănă la stadioane ori undeva, dar anume are și trifoi. Trifoiul, el dă azot la pământ, și de aceea noi cu „Agrodor-Succes” am făcut sisteme de irigare pe toate 110 hectare și pe toate 110 am semănat iarbă, am înierbat livezile.”

Înierbarea între rânduri este una dintre cele mai eficiente practici pentru plantațiile multianuale. Această tehnică nu doar că îmbunătățește sănătatea solului, dar oferă și alte avantaje importante pentru întreținerea livezii.

Această practică s-a dovedit extrem de avantajoasă pentru livada din gospodăria „Plaiul Bîrlădean”, cu rezultate vizibile și constante de-a lungul anilor.

Tatiana PAVLIUC, gospodăria „Plaiul Bîrlădean”:“Pentru ce ajută iarba asta în livadă? E vorba de tehnologie, pământul nu se spală la vale, se păstrează fertilitatea solului. Când noi o cosim această iarbă ea rămâne pe loc, pe pământ și se primește că noi avem fosfor natural, îngrășăminte naturale. În altă poziție, noi când stropim livada și poate plouă, și nouă ne trebuie să intrăm în livadă numaidecât, noi putem intra în livadă și să lucrăm cu tractoarele cu tehnica agricolă.”

Înierbarea elimină problemele cauzate de precipitații abundente, oferind  posibilitatea de a interveni în livadă chiar și imediat după ploi. Astfel, lucrările agrotehnice pot fi realizate fără întârzieri, asigurând o îngrijire corespunzătoare a plantației. Agronomul Companiei “Agrodor-Succes” a subliniat avantajele înierbării terenurilor agricole și a sugerat amestecul de iarbă cel mai potrivit pentru plantațiile din țară.

Andrei SÎMBOTEANU, agronom „Agrodor-Succes”: “Mă numesc Andrei Sîmboteanu, activez în calitate de agronom-șef la „Agrodor-Succes”. Stratul de iarbă pentru o plantație multianuală aduce un șir de beneficii. În primul rând cum am spus accesul permanent pe plantații, în al doilea rând, se echilibrează temperatura în plantație, deoarece pe solul gol, negru, soarele bate și se ridică temperatura peste 60-70 de grade, respectiv cu stratul ierbos noi avem nu mai mult de 35-40 de grade, și respectiv în urma cosirii resturile vegetale rămân la suprafață solului care se transformă în îngrășăminte organice care este foarte benefic pentru plantații.Pentru înierbare noi propunem un amestec care se numește Prosoil. El este perfectat de compania producătoare în așa mod ca el să fie ca un amestec rezistent pentru condițiile Republicii Moldova și să nu concureze cu plantele, el conține cinci procente trifoi care auto-hrănește stratul de iarbă și nu face concurență la plantații.”

Antreprenoarea este extrem de mulțumită de serviciile oferite de „Agrodor-Succes” și intenționează să continue colaborarea, adoptând și alte tehnologii moderne recomandate de companie. De asemenea, ea încurajează fermierii să utilizeze înierbarea pentru a crește productivitatea culturilor.

Viitorul agriculturii în Republica Moldova este în preluarea experienței țărilor dezvoltate, adaptarea acestora la condițiile noastre și implementarea tehnologiilor noi, care asigură creșterea productivității și sporirea rezultatelor.

De peste două decenii pe piața din Moldova, „Agrodor-Succes” oferă agricultorilor soluții de vârf în alegerea celor mai moderne practici.

Consultă acum specialiștii „Agrodor-Succes” pentru a descoperi cum poți transforma solul și recoltele tale!

„Agrodor-Succes” – cheia succesului pentru plantația ta!

www.agrodor.md

agrodor.succes@gmail.com

Tel: +373 68 394 888