Zilele Filmului Românesc revin la Chișinău și nu doar

Cele mai apreciate filme românești care au fost prezentate la festivaluri internaționale de prestigiu precum Cannes, Veneția și Berlin, își vor avea premiera în Republica Moldova în cadrul celei de-a zecea ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău. Evenimentul se va desfășura între 26 și 29 septembrie și promite să ofere spectatorilor din Chișinău și din alte orașe o experiență cinematografică memorabilă.

Andrei Chistol, Secretar de Stat al Ministerului Culturii, subliniază importanța colaborării între producători și organizatorii de evenimente din Republica Moldova și România pentru a promova cinematografia și a atrage un public mai numeros la festivaluri.

ANDREI CHISTOL, Secretar de Stat al Ministerului Culturii 

,,Ne dorim în Republica Moldova să avem cât mai multe rezultate, și cât mai mult public la evenimentele noaste inclusiv și festivalul de acest gen. Sigur că ceea ce ne dorim să susținem în continuare aceste proiecte, să susținem în continuare această promovare frumoasă între producătorii și organizatorii de eveniment de pe ambele maluri ale Prutului. Doar împreună putem promova, doar împreună putem asigura o dezvoltare ascendentă a acestui domeniu extrem de important al cinematografiei.”

Marian Crișan, co-organizator al ZFR, menționează că la a zecea ediție a festivalului, așteptările au fost împlinite datorită reacției pozitive a publicului.

MARIAN CRIȘAN, co-organizator ZFR 

,,Suntem la a 10-a ediție deja de mulți ani așteptările noastre sunt împlinite. Publicul reacționează atunci când sălile sunt pline. Ne bucurăm să fim prezenți aici și eu și alți regizori din București să ne întâlnim cu publicul de la Chișinău și din celelalte orașe.”

Ecaterina Dimancea-Dumbrăveanu, coordonator al proiectului ICR Chișinău, afirmă că organizarea unui astfel de eveniment este complexă și necesită timp și dedicare pentru a atrage finanțare.

ECATERINA DIMANCEA-DUMBRĂVEANU, coordonator proiect ICR Chișinău 

,,Un asemenea eveniment nu este ușor să fie organizat deoarece necesită foarte mult timp, dedicație, perseverență, uneori insistență atât din partea unui organizator cât și din partea celor care îi susțin. Și finanțatorii au nevoie de argumente ca să obțină niște bani, ca să poată să contribuie la asemenea eveniment.”

Dumitru Grosei, coordonator general al ZFR, subliniază dificultatea organizării festivalului în zece orașe, menționând că echipa mică de profesioniști din industrie se străduiește să ofere cele mai bune condiții pentru proiecțiile de film.

 DUMITRU GROSEI, coordonator general ZFR 

,, Nu este ușor să faci în 10 orașe, este complicat și cum spuneam noi nu suntem atât de mulți. Suntem o echipă de industriași care încercăm să ducem filmul ăsta atât la Chișinău în condițiile cele mai bune.”

 

Amintim că ZFR va merge în această toamnă în zece oraşe din Republica Moldova. În afară de Chişinău, vor mai fi proiecții la Hânceşti  pe 26 septembrie, Nisporeni pe 27 septembrie, Călăraşi 28 septembrie, Orhei 29 septembrie, Ungheni 3 octombrie, Florești 4 octombrie, Bălţi 5-6 octombrie, Căuşeni 10 octombrie şi Cahul 12 – 13 octombrie.