Canada – unul dintre exportatorii cu cea mai rapidă creştere la nivel global

Canada se află printre exportatorii de fructe şi legume cu cea mai rapidă creştere la nivel global. Datele au fost prezentate de analiștii East Fruit. Potrivit sursei, în fiecare an, țara își mărește exporturile de legume și fructe proaspete cu 9,2 la sută, depășind creșterea exporturilor din Maroc.

Mai mult, volumul total al exporturilor canadiene de fructe și legume este de 12 ori mai mare decât cel al Ucrainei, ajungând la 3,9 miliarde de dolari americani până la sfârșitul anului trecut. Totodată, această cifră este de aproximativ 4,5 ori mai mare decât exporturile de fructe și legume din Uzbekistan.

ANDRIY YARMAK, economist FAO: „Baza succesului exportatorilor canadieni se află în zona de liber schimb cu cea mai mare piață de fructe și legume din lume – SUA. Un alt factor crucial este disponibilitatea resurselor de apă de înaltă calitate și a energiei electrice ieftine produse de centralele hidroelectrice.”

În termeni relativi, rata de creștere a exporturilor de fructe și legume ale Canadei în ultimii cinci ani este depășită doar de țări precum Egipt, cu 11,7 la sută și Peru, cu 10,5 la sută. Statul câștigă jumătate de miliard de dolari doar din exportul de castraveți de seră, ardei și roșii.