Proiectul de construcție a liniei electrice Bălți – Suceava, declarat de utilitate publică de interes național

Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Bălți – Suceava și extinderea stației electrice Bălți 330 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, în cadrul Comisiei de cercetare prealabilă pentru implementarea proiectului, prezidată de Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.
În cadrul ședinței, membrii Comisiei, din care fac parte reprezentanții autorităților publice locale, pe a căror rază teritorială se vor desfășura lucrările, au analizat argumentele privind importanța strategică a proiectului pentru asigurarea securității energetice a țării noastre.
CONSTANTIN BOROSAN, Secretarul de Stat al Ministerului Energiei: „Implementarea acestui proiect va permite sporirea nivelului de securitate energetică a țării, îndeosebi pentru regiunea de Nord, impulsionarea dezvoltării sectoarelor economiei prin oferirea serviciilor de alimentare cu energie electrică în condiții de fiabilitate sporită pentru toată țara, precum și va majora gradul de flexibilitate a sistemului electroenergetic, ceea ce va permite integrarea unor capacități suplimentare de generare a energiei din surse regenerabile”.
Proiectul presupune realizarea unei linii electrice aeriene (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV, cu o lungime de 138 km, din care 90 km pe teritoriul României şi 48 km pe teritoriul Republicii Moldova,
traversând raioanele Glodeni, Fălești, Râșcani și Bălți. Traseele au fost proiectate cu evitarea maximă a terenurilor private, zonelor protejate și obiectelor locative.
Termenul de realizare a proiectului este stabilit pentru trimestrul IV al anului 2027, iar valoarea totală a acestuia se estimează la 77 de milioane de euro.