Peste 280 milioane de lei necesari pentru despăgubirile agricultorilor după calamități

În urma fenomenelor meteorologice extreme din prima jumătate a anului și a efectelor secetei din toamnă, valoarea despăgubirilor necesare pentru culturile agricole se ridică la 280 milioane de lei. Datele au fost prezentate de Adrian Ciobanu, șeful secției Planificare IGSU în cadrul emisiunii noastre Actualitate la raport. Potrivit expertului, 3500 de hectare au fost afectate în contextul celui mai recent episod de calamități.

ADRIAN CIOBANU, șef secție Planificare IGSU: Dacă ar fi să includem toate genurile de situații excepționale, cum ar fi și vijelii, și seceta din toamnă, și înghețurile, și ploile cu grindină și torențiale, în prima jumătate a semestrului întâi anul 2024, noi înregistrăm o pagubă la culturile agricole de peste 280 milioane.

Totodată Grigore Baltag, șeful Direcției Politici în Sectorul Vegetal a menționat de subvențiile pe care le pot primi agricultorii.

GRIGORE BALTAG, șeful Direcției Politici în Sectorul Vegetal: Deci noi menționăm că subiectul subvenției nu pot fi agențiile de sau companiile de asigurare, dar este fermierul. Noi fermierului îi dăm această subvenție. Evident că ratele de asigurări încă sunt mari.

Despre alte ajutoare de care pot beneficia agenții economici, șeful Direcției a menționat că încă se lucrează la estimarea și implementarea lor.

GRIGORE BALTAG, șeful Direcției Politici în Sectorul Vegetal: Urmează și anul ăsta să se analize toate pagubele despre care au suferit, dar, totodată, noi avem și alte instrumente despre care eu am vorbit mai sus, de care fermierii trebuie să profite, să le utilizeze în domeniul de activitate.

Potrivit experților, 50 la sută din raioanele țării au suferit pagube după intemperiile din perioada 29 mai-14 iunie anul curent, fiind necesare peste 1000 de intervenții din partea IGSU.