Alaiba: Economia a crescut cu 1,9% în primul trimestru al anului 2024

Economia Republicii Moldova a crescut cu 1,9 la sută în primele trei luni ale anului 2024. Principalele domenii care au alimentat această creștere sunt industria, sectorul IT, energetica. Datele au fost prezentate de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Din punct de vedere al utilizării, exportul net de bunuri și servicii, a avut o contribuție pozitivă de peste trei la sută, ceea ce înseamnă că balanța comercială s-a îmbunătățit. Totodată, consumul privat a crescut cu 1,6 la sută, iar investițiile – cu 4,8 la sută. În acest context, Dumitru Alaiba a precizat că autoritățile continuă agenda de reforme care să faciliteze mediul de afaceri, să atragă investiții, să creeze locuri de muncă și să susțină exporturile.

Datele Biroului Național de Statistică relevă că, potrivit estimărilor preliminare, Produsul Intern Brut în trimestrul I al anului 2024 a constituit peste 67 de miliarde lei, în creștere, în termeni reali, cu aproape 10 la sută  față de trimestrul I al anului  2023 – pe seria brută. Pe seria ajustată sezonier, PIB în trimestrul I al anului 2024 s-a majorat cu 1,4 la sută comparativ cu trimestrul I al anului 2023 și cu 2,5 la sută – comparativ cu trimestrul IV 2023.