Nistru nu seacă, dau asigurări autoritățile moldovenești

Segmentul râului Nistru din Republica Moldova nu va seca, deoarece „scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean, care asigură un volum suficient pentru a acoperi necesitățile atât în alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață în ecosistemele acvatice”. Precizarea a fost făcută de Ministerul Mediului și Agenția „Apele Moldovei”, după ce în spațiul public au apărut imagini din Ucraina, care arată că Nistrul a secat în apropiere de orașul Hotin, regiunea Cernăuți.

Pe 27 mai, un portal de știri a publicat un videoclip, în care o ucraineancă arată cum, în satul Braga, vis-a-vis de cetatea Hotin, râul Nistru practic a secat.

„Este înfiorător. O viață am trăit, dar n-am văzut așa ceva”.

Situația prezentată în imaginile video s-a creat din cauza deversărilor din lacul de acumulare Nistrean în perioada aprilie-mai, a debitelor mici cauzate de lipsa precipitațiilor în munții Carpați și revenirii fluviului Nistru în albia sa naturală în această regiune”, au comunicat instituțiile.

Potrivit surselor citate, Agenția „Apele Moldovei” este permanent în contact cu instituțiile de resort din Ucraina pe acest subiect.